Mener omreisende bander står bak GPS-tyveriene

Bilforhandleren Bavaria Stavanger håper politiet får tatt det de mener er organiserte kriminelle som stjeler navigasjonsutstyr fra biler.

I natt var det atter et tyveri av GPS-utstyr fra BMW-er på Nord-Jæren. Politiet oppdaga innbruddene ved en tilfeldighet, da de kjørte innom bilforhandleren Bavaria på Forus for en sjekk.

VIDEO: I høst og vinter har Bavaria flere ganger blitt utsatt for GPS-tyveri. Foto: Kai Hjertenes/NRK.

– Det er litt ubehagelig. Det er bare døde gjenstander, men det tar mye tid, og det er krevende arbeid å rydde opp, sier en fortvilet salgssjef for bruktbil hos Bavaria Stavanger, Arne Sander.

Bavaria Stavanger har nettopp flyttet inn i nye lokaler i Fabrikkveien på Forus i Stavanger. Og det skulle altså ikke gå lang tid før de igjen ble utsatt for innbrudd i biler der dyrt navigasjonsutstyr er forsvunnet.

Det samme opplevde Bavaria to ganger i høst før de rakk å flytte fra Vassbotn til Fabrikkveien på Forus. Første gangen ble seks biler ribbet for navigasjonsutstyr – andre gangen var det fem biler, og nå har det skjedd igjen. Totalt 13 biler hos Bavaria Stavanger er blitt utsatt for innbrudd i høst.

100.000 per bil

Bilinnbrudd hos Bavaria Stavanger

Tjuvene går hardhendt til verks når de tar ut GPS-utstyret fra bilene.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Jeg tror vi må regne med 100.000 kroner per bil i reparasjoner etter et slikt innbrudd. Utstyret blir røsket ut, og dette gjør at det er mye arbeid for å få de reparert igjen, sier Sander.

Også natt til onsdag var det et lignende tyveri på Nord-Jæren. Det ble da stjålet navigasjonsutstyr fra minst tre BMW-er, og antallet tyverier den siste tiden steg til 15.

– Dette må være organisert. Det er tatt tilsvarende bander i Oslo-området, og det kan jo være personer knyttet til samme miljø som har kommet hit, uten at vi vet det. Men mistanken går til bander fra Øst-Europa, sier daglig leder Jone Hana i Bavaria Stavanger.

Også politiet bekrefter at tyveriene trolig er organisert kriminalitet.

– Det klart at dette er utstyr som kan gå til Øst-Europa. Utstyret er lett å skjule. Det finnes sikkert biler i Øst-Europa som er blitt satt sammen av deler fra mange biler. Dette er komponenter som kan plasseres i en annen bil. Og jeg tviler på at dette er utstyr du finner på Finn.no, men et sted må det forsvinne, supplerer Sander.

Salgssjef bruktbil Arne Sander og daglig leder Jone Hana Bavaria Stavanger

Salgssjef for bruktbil Arne Sander og daglig leder Jone Hana hos Bavaria Stavanger fortviler over nok et tilfelle av bilinnbrudd.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Proffe tjuver

Bavaria Stavanger ser et helt klart mønster etter de 13 bilinnbruddene de har hatt i høst.

– Tjuvene vet hva de er ute etter. De plukker ut de bilene som har det beste utstyret. Og de vet hva de skal gjøre for å komme seg inn i bilene og ta ut GPS-utstyret - det er helt tydelig at dette har de gjort før. De er veldig sellektive, sier Sander.

Bavaria Stavanger håper at de nå skal slippe flere bilinnbrudd. De nye lokalene på Forus skal etter hvert ha plass til alle bilene.

– Nå setter vi vår lit til at politiet virkelig får sporet opp denne banden så fort som mulig. For slike hendelser skaper mye trøbbel for kunder som venter på å få levert sin bil, det passer oss rett og slett dårlig, sier daglig leder Jone Hana i Bavaria Stavanger.

Bilinnbrudd Bavaria Stavanger

De to bilene som ble utsatt for innbrudd natt til torsdag stod utendørs på en rampe til bruktbilavdelingen hos Bavaria Stavanger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK