Hopp til innhold

Mener oljearbeidere blir overvåket på jobb

Tillitsvalgte anklager riggselskapet Transocean for å harselere med ansatte og drive med ulovlig videoovervåkning. – De ansatte har blitt skremt, sier Roy Erling Furre i fagforbundet Safe.

GP0STOELR Greenpeace Esperanza - Arctic Ship Tour 2014

Ansatte på oljeriggen Transocean Spitsbergen fikk i april besøk av amerikanske inspektører. De ansatte skal da ha fått kraftig refs for å ha gjort småfeil.

Foto: Anonymous / © Greenpeace

Tillitsvalgte raser etter at riggselskapet Transocean skal ha videofilmet ansatte i Nordsjøen, og brukt opptaket til å harselere med dem som gjorde små feil.

Det skjedde i slutten av april. Da var amerikanske inspektører fra selskapet om bord på riggen Transocean Spitsbergen. Der gikk de gjennom videoopptak av ansatte.

– Ansatte ble så kalt inn på teppet og konfrontert med ting som de mener er brudd på det interne regelverket, at noen har tatt av seg en hanske for eksempel, sier forbundssekretær i Safe, Roy Erling Furre, som organiserer ansatte i oljebransjen.

Videokameraene er satt opp for å hjelpe de ansatte i arbeidet, ikke for at arbeidsgiver skal overvåke dem, påpeker Furre.

– Herset med

Safe har sendt bekymringsmeldinger til Petroleumstilsynet og Datatilsynet. De mener Tranocean bryter loven når de filmer folk og bruker video mot dem uten samtykke.

– De ansatte har blitt skremt. De har en arbeidssituasjon med hardt press om å jobbe fort og effektivt, og så plutselig blir de tatt på en slik måte, herset med og strammet opp av en amerikansk ledelse som overhodet ikke forholder seg til norske spilleregler, sier han.

Operasjonssjef for Transocean i Norge, Karl-Erik Johannessen, sier de har fått en kopi av bekymringsmeldingen fra Safe. Han påpeker overfor NRK at selskapets hovedprioritering er å opprettholde et godt arbeidsmiljø.

– Denne saken tar vi svært alvorlig, og vi behandler den videre i tett samarbeid med våre lokale fagforeninger som vi mener er de rette fora for disse diskusjonene, sier Johannessen til NRK.

Roy Erling Furre

Roy Erling Furre, forbundssekretær i Safe.

Foto: Aasland, Jarle / Stavanger Aftenblad

Petroleumstilsynet og Datatilsynet opplyser til NRK at de har mottatt bekymringsmeldingen fra Safe, men at de ikke kan kommentere før de har behandlet saken.

På grunn av nedbemanning styres nå Transocean i større grad etter internasjonale standarder, ifølge Safe.

– Vi ser på dette som en fullstendig knusing av norske spilleregler, og hvis noen lar dette passere, er egentlig det norske arbeidslivet ødelagt, sier Furre.

– Mer kontroll

Arbeidslivsforsker ved OsloMet, Bitten Nordrik, påpeker at hun ikke har førstehåndskjennskap til saken på Transocean Spitsbergen, men sier på generelt grunnlag at hun ikke er overrasket.

– Dette kan ses som et uttrykk for en tendens vi følger i Medbestemmelsesbarometeret: At noen bransjer går i retning av høyere grad av standardisering og kontroll, sier Nordrik.

Sammen med kollegaer har Nordrik gjennomført en omfattende undersøkelse blant norsk arbeidstakere kalt Medbestemmelsesbarometeret.

Hun påpeker at det i olje- og gassbransjen er vanlig at selskaper innfører strenge interne retningslinjer og detaljerte krav som de ansatte skal følge.

– Ansatte i olje, gass og energi skiller seg ut ved å være den bransjen som rapporterer om høyest grad av standardisering og kontroll, lojalitet og lydighet, og lavets grad av arbeidstakeres medvirkning og medbestemmelse, sier Nordrik.