Meltveit Kleppa fikk homopris

Magnhild Meltveit Kleppa var egentlig imot homoekteskap, men så ble hun overtalt av sin homofile sønn. Onsdag fikk hun Homofrydprisen.

Magnhild Meltveit Kleppa

Magnhild Meltveit Kleppa på Gaffel og karaffel i Stavanger, rett før hun skal motta Homofrydprisen 2015. Prisen deles ut av LLH Rogaland (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Dessverre er det ennå slik at det finnes homofile og lesbiske som sliter, som enten ikke blir akseptert i familien, i nærmiljøet, i idrettslaget, eller på arbeidsplassen, sier Magnhild Meltveit Kleppa.

Den tidligere statsråden, Senterparti-toppen og nåværende fylkesmann i Rogaland synes det er stas å bli tildelt Homofrydprisen 2015, en pris som går til personer som har kjempet for LHBT-saker (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

«Årets Homofrydprisvinner er en offentlig person som har gått en lang vei hos seg selv (...).», skriver juryen i begrunnelsen. Prisen ble delt ut på åpningskvelden av Stavanger på skeivå (SPS), en festival der «målet er å bryte ned fordommer og uvitenhet».

Ble omvendt

Meltveit Kleppa, som kommer fra et indremisjonsmiljø i Fister i Rogaland, var egentlig imot både ekteskap og adopsjon for homofile, men snudde i 2008, etter flere runder med sin homofile sønn . Kleppa fikk dermed en sentral rolle i debatten som kulminerte med den nye ekteskapsloven.

– Det kommer fremdeles folk kommer bort til meg og tar meg i hånda og takker meg, eller som bare sier takk i det de går forbi. Du har vært med å påvirket hjemme hos oss, eller min situasjon, sier de. Da vet jeg at jeg har bidratt, sier Kleppa.