NRK Meny
Normal

- Klart jeg er stolt

- Klart jeg er stolt av mor, sier Håvard Kleppa om morens beslutning om å likestille homo- og heterofile i den nye ekteskapsloven. Og stoltheten er synlig gjensidig.

Magnhild Meltveit Kleppa og Håvard Kleppa
Foto: Eva Stabell / NRK

Sammen med kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa fortalte Håvard, som er homofil, til Anne Grosvold i kveld om lange samtaler og vanskelige avgjørelser. 

- Tid til å tenke

- Jeg var parlamentarisk leder i Senterpartiet, vi hadde reservert oss i saken om ekteskap og adopsjon for homofile under Soria Moria-forhandlingene. Jeg kunne ta meg god tid til å tenke grundig over hva jeg mente om saken, forteller Meltveit Kleppa.

Hun kommer fra indremisjonsmiljø på Vestlandet og har vært en kjent motstander av homofile ekteskap.

- Men så ble jeg kommunalminister, og saken kom plutselig mye nærmere, sier hun. Håvard og hun hadde mange, lange samtaler ved kjøkkenbordet.

- Jeg måtte veie prinsippene mine opp mot det levende livet. Og jeg skjønte at jeg kunne bidra til at flere homofile kunne bli akseptert og inkludert.

Sønnen innrømmer at det hadde vært veldig vanskelig hvis hun ikke hadde falt ned på riktig side.

Enorm lettelse

- Jeg fokuserte på respekt, likhet og menneskeverd – og på lojalitet i forhold til meg, sier Håvard på spørsmål om kjøkkenbord-samtalene. Han innrømmer at beslutningen hun til slutt tok, kom som en enorm lettelse.

- Det var ikke enkelt. Jeg måtte selvsagt også tenke lenger enn til min egen familiesituasjon. Og jeg visste at noen ville bli veldig skuffet, sier mor Magnhild.

Etter at hun endret mening, har hun – i likhet med andre som støtter lovforslaget – mottatt hatbrev og trusler.

- Men jeg har også hatt hyggelige opplevelser, understreker Meltveit Kleppa.

- Spesielt er jeg glad for tilbakemeldingene fra andre familier som også har funnet ut at tiden er inne til å sette seg ned sammen ved kjøkkenbordet og ta den viktige praten.

Lesbisk datter?

Kommunalministeren støtter homofile ekteskap og at homofile skal vurderes på lik linje med heterofile når det gjelder adopsjon. Men hun beholdt sin skepsis til assistert befruktning. Hva hvis hun hadde hatt en lesbisk datter som kunne overtalt henne?

- Det blir litt vel hypotetisk, ler hun, men sier alvorlig at hun er bekymret over de overdrevne forventningene kvinnene ofte har til slik behandling. Og ikke minst de store omkostningene når kvinnen ikke blir gravid etter flere forsøk på assistert befruktning.

Men hva vil hun si hvis Håvard bestemmer seg for å bruke den nye loven og inngå ekteskap – med Kirkens velsignelse?

- Jeg unner alle homofile å finne en person å leve hele livet med, sa Magnhild Meltveit Kleppa – og nå uten antydning til tenkepause.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger