Hopp til innhold

Mattilsynet advarer mot dyrking av popkorngress

Upoppet popkorn rives ut av butikkene fordi «alle» hiver seg på populær trend. Men Mattilsynet frykter skadelige virus i norsk natur.

Popkorngras

Som hovedregel skal du ikke plante mat fra butikken. Men mange har dyrket frem popkorngress fordi det er pent, enkelt og billig.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Popkorngress er en plante du enkelt dyrker frem ved å så upoppet popkorn i en krukke med jord.

Trenden har tatt fullstendig av, og en rekke butikker er rett og slett tomme for popkorn. Planten er billig, dekorativ og vokser fort.

Men det kan være lurt å tenke seg om en ekstra gang før du saumfarer butikkene på jakt etter popkorn.

– Varer som selges som mat er vanligvis ikke ment for dyrking. Det gjelder også popkorn, sier seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet.

Line Ruden

Line Ruden er seksjonssjef i seksjon for planter og innsatsvarer i Mattilsynet.

Foto: Marit Gjellan

Ruden sier det går helt fint å dyrke popkorngress i en potte innendørs, men er skeptisk til å flytte potten utendørs til for eksempel terrassen.

Dyrking i selve hagen er overhodet ikke innafor.

– Ikke gjør det. Helt generelt anbefaler vi ikke å plante matvarer. Derfor anbefaler vi heller ikke å plante det i krukker ute.

Frykter smitte fra sopp, bakterier og virus

Under pandemien formelig eksploderte hageinteressen. Å plante og luke ble en ny dille for mange.

Popkorngress er én trend. Mange har også kjøpt tomater eller poteter på butikken og plantet de hjemme.

Da har man potensielt dratt med seg ubudne gjester til hagen – og omgivelsene rundt.

– Insekter, sopp, bakterier og virus kan følge med det du planter. De kan smitte norske landbruksprodukter og norsk natur. Du kan ikke nødvendigvis se på matvaren at den har smitte med seg, sier Ruden.

Popkorngress på terrassen er årets hagefenomen. Sosiale medier oppmuntrer til kreativ dyrking av mat, men Mattilsynet advarer.

Popkorngress på terrassen er årets hagefenomen. Sosiale medier oppmuntrer til kreativ dyrking av mat, men Mattilsynet advarer. Hør hele innslaget i Dagens på P1.

Hun sier det er forskjell på en vare som er ment for å spises og en vare som er ment for å dyrkes.

– Matvarer er ikke kontrollerte med tanke på at de skal være trygge å plante i jorda. De kan ha med seg sykdommer som smitter mellom planter, men som ikke nødvendigvis er farlige for mennesker.

Tomatplanter

Mange har prøvd å dyrke tomater hjemme. Det er mulig å skjære en skive av en tomat kjøpt på butikken og legge den i jorda. Men bruk ordentlige frø, lyder anbefalingen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Du kan for eksempel kjøpe en tomat som er helt fin å spise, og som du planter i hagen din.

Likevel kan tomaten ha med seg et virus som kan være veldig skadelig for norsk tomatproduksjon.

– Når du så går i hagen din og får virusene under skoene, så sprer de seg ute i omgivelsene når du går rundt, sier Ruden.

Anbefaler frø og settepoteter

For nærmere tre år siden ble tomatbrunflekkviruset påvist i Norge. Viruset ble kjapt nedkjempet, men det er nettopp slike virus man frykter hvis matvarer dyrkes i jorda.

Ruden har derfor noen klare anbefalinger.

– Bruk frø som er produsert på gartnerier og som er ment å såes i hagen. De er kontrollert, og dermed er det mindre risiko for at det følger med insekter, sopp, bakterier og virus som kan skade norsk landbruk og norsk natur, sier hun.

Portrett av Dag-Ragnar Blystad.

Seniorforsker Dag-Ragnar Blystad ved Nibio.

Foto: Erling Fløistad / NIBIO

Seniorforsker Dag-Ragnar Blystad ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) stiller seg bak Mattilsynets anbefaling.

Han er særlig opptatt av at folk bruker sertifiserte settepoteter.

– Poteten kan bli infisert av ulike skadegjørere, så her må vi være ekstra varsomme. Det var lenge vanskelig å få tak i sertifiserte settepoteter for vanlige folk, men de siste årene har de vært tilgjengelige på hagesentrene.

Blystad skjønner godt at folk vil dyrke selv, men sier man også må ta hensyn til plantehelse.

– Det prinsipielle må veies opp mot all moroa man kan ha med å dyrke på en annerledes måte. Men kjøp frøporsjoner, så har du også større kjangs til å lykkes og få et godt resultat.