Hopp til innhold

Leverandørene vil merke Statoils sparing

Statoil starter denne uka med del to av sitt spareprogram. Selskapet vil nå følge mer med på arbeidet til leverandørene, og stille strengere krav til pris.

Statoils hovedkontor

ARKIVFOTO: Del to av Statoils effektiviseringsprogram «Step» (Statoil Technical Efficiency Program) ble i dag presentert på oljebransjens innkjøpskonferanse. Her fra hovedkontoret på Forus i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Del to av Statoils spareprogram «Step» (Statoil Technical Efficiency Program) ble i dag presentert på oljebransjens innkjøpskonferanse i Stavanger.

– Dette er et lønnsomhetsprogram, ikke et spareprogram, som skal sikre at vi har en langsiktig verdiskapning på norsk sokkel. Step skal sikre effektiv drift, og at lønnsomheten i Statoil blir bedre, sier Geir Slora, innkjøpsdirektør i Statoil, til NRK.

Han sier leverandørene vil merke at Statoil nå vil sette strengere krav til pris. Selskapet vil også følge mer med på arbeidet til leverandørselskapene.

– Jeg håper leverandørene vil merke at vi setter større krav til lønnsomheten. Både til større presisjon i leveransene, økt kvalitet og økt treffsikkerhet på tider, og selvfølgelig også reduserte priser. Jeg håper også leverandørene vil oppleve at vi kommer tettere på dem og at vi dermed åpner for mer samarbeid.

Vil selv bestemme pris

Da fase to av Step ble presentert, kom det fram at Statoil i større grad selv skal sette standarden for hvor mye tjenester skal koste.

– Og vi skal bli bedre på å finne ut hvor mye tid vi skal bruke på å produsere enten brønner eller plattformer, sier Slora.

– Når effektiviseringsprogrammet starter denne uka, kan ringvirkningene da bli enda flere kutt i leverandørindustrien?

– Vår hypotese, tro og ambisjon, er at det faktisk blir mindre kutt, fordi vi øker lønnsomheten og skaper mer aktivitet. Det vil gjøre at det som er en midlertidig stopp, går over, og at vi skaper mer arbeid igjen, sier Slora.