Normal

I alarmberedskap for å finne sjeldne fugler

Jan Kåre Ness har tilbrakt nesten 700 netter i en blå kassebil for å få glimt av fugler han tidligere ikke har sett.

Jan Kåre Ness ser etter fugler

Jan Kåre Ness er lidenskapelig opptatt av fugler. Her står han utenfor bilen som tar ham med rundt i Rogaland for å oppdage fuglearter han ikke tidligere har sett.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Denne bilen har jeg hatt mye glede av. Jeg kjører ofte ut om kvelden, sover på plassen og kan starte å kikke etter fugler tidlig om morgenen, sier Jan Kåre Ness fra Haugesund.

Inne i bilen har han alt det han trenger for å få et glimt av fugleartene han leter etter. Nå nærmer det seg 700 liggedøgn i bilen siden innkjøpet i 2002.

– Her har jeg både teleskop og fotoutstyr med telelinser, i tillegg til fugle- og loggbøker. Og så har jeg en sykkel, som kommer godt med dersom det er avstander jeg ikke når med bilen, sier fugleentusiasten.

Seng inne i bilen

Bakerst i bilen har Jan Kåre Ness lagt sitt særegne krypinn.

Foto: Anders Fehn / NRK

I loggbøkene har Ness full kontroll på hvor mange fuglearter han så langt har observert i Norge: 397 ulike arter.

– Det er registrert om lag 500 fuglearter her i landet, men det er umulig å få alle. Noen av dem er observert for 150 år siden og kommer mest sannsynlig ikke igjen. Jeg håper at jeg runder 400 arter snart, sier han.

Land og strand for fugleglimt

Primært er det på Haugalandet Jan Kåre Ness farter rundt, men han reiser også lenger for å lete etter nye fuglearter. Det er han ikke alene om.

– I Rogaland er vi omtrent 50 fuglekikkere, mens det er mellom 200 og 300 entusiaster i hele landet, sier Ness.

– Hva gjør du når meldingen om en sjelden fugl et stykke unna tikker inn?

– Da kribler det, og jeg kjenner jo at det frister å få det med meg, selv om jeg er på jobb eller har andre forpliktelser, sier han.

For noen år siden kom det melding om ei beringsnipe ute på Revtangen i Klepp på Jæren.

– Akkurat da var jeg i en butikk i Haugesund og hadde fullt av varer i handlevogna. Jeg lot bare varene stå og ga full gass mot området, sier han.

Dermed tok han turen med ferge over Boknafjorden og kjørte videre til Klepp, 12 mil unna Haugesund.

Eldorado for fuglekikkere

Rogaland er et av fylkene med størst fugleflora. Her er det registrert 419 arter, ifølge Ness.

– Det er definitivt det beste fuglefylket i landet, mye på grunn av Jæren med biotopene der, og Utsira i havgapet, som er en magnet for trekkfugler, sier han.

Fuglequiz i Lokalen: Klarer du høre hvilke fugler som kvitrer?

Ness var en av ornitologene som reiste til Sokndal, da svartstrupejernspurven ble observert i området i fjor. Fuglen er den første av sin art som er oppdaget i Norge.

Fuglesang med faktafeil

"Alle fugler små de er kommet nå tilbake. Gjøk og sisik, trost og stær synger alle dage."

Den kjente barnesangen "Alle fugler" er en av mange sanger om fugler. Men sangen kan, ifølge Ness, ikke brukes for å forstå sammenhengene på fuglebrettet eller ute i skogen. Jan Kåre Ness avslører graverende faktafeil i sangen:

– Gjøken er en trekkfugl som kommer tilbake, men det er mange trost og stær som er igjen hele vinteren. Noen trekker sørover, men mange blir igjen. Sisiken er i Norge hele året, sier Ness.

– Har vi blitt ført bak lyset?

– Ja, vi har nok faktisk det, sier han og ler.

Jan Kåre Ness fra Haugesund krysser ut i loggboka si hver gang han ser en fugl han ikke tidligere har observert.

Årvåkent blikk, kikkert og ører på stilk må til for å få glimtene han jakter etter. Bli med ut i skogen for å se etter fugler.