Hopp til innhold

Lege i Haugesund dømt til fengsel for overgrep mot 18 kvinner

Haugaland tingrett har også fradømt den 52 år gamle legen retten til å praktisere yrket sitt – på ubestemt tid.

En 52 år gammel lege er i Haugaland tingrett dømt til 18 måneders fengsel for seksuelle overgrep mot en rekke kvinner.

Legen var tiltalt for seksuelle overgrep mot 20 kvinnelige pasienter , og er funnet skyldig på de fleste av de opp mot 40 tioltalepunktene.

Mannen også fradømt retten til å praktisere som lege på ubestemt tid.

– Viktigst at kvinnene ble trodd

Ved siden av fengselsstraffen må 52-åringen betale til sammen 71.900 kroner i oppreisningserstatning til seks av de 20 kvinnene som anmeldte ham.

Brita Lysaker, som var aktor i saken mot legen, hadde lagt ned påstand om fengsel i tre år. Hun er likevel ikke misfornøyd med dommen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Brita Lysaker

Aktor i saken, Brita Lysaker, ba om tre års fengsel for legen. Selv om dommen ble ett og et halvt år, er hun fornøyd med at ofrene ble trodd av Haugaland tingrett.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det viktigste ved dommen er at de fornærmede har blitt trodd, sier Lysaker til NRK, og legger til at også tapet av retten til å praktisere som lege var sentralt for aktoratet.

Ellen Sandvold Strømme

Ellen Sandvold Strømme.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Arvid Sjødin

Forsvarer Arvid Sjødin.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Kvinnene fremsto troverdige

Det samme mener Ellen Sandvold Strømme, bistandsadvokat for de 20 kvinnene.

– Retten er tydelig på at de legger kvinnenes forklaring til grunn. Kvinnene har framstått som troverdige, sier Strømme.

Legens forsvarer, Arvid Sjødin, sier hans klient vil anke dommen.

Frikjent på fem tiltalepunkter

– Jeg har påpekt at det er en del ting man må bruke fornuftig skjønn på. Det ser jeg at den ene meddommeren har gjort, men også at en samlet rett ikke har kommet til flere frikjennelser enn de gjorde, sier Sjødin.

52-åringen ble frifunnet for ett tilfelle av seksuell omgang ved misbruk av sin stilling, ett tilfelle av seksuell handling med en som ikke hadde samtykket, ett tilfelle av seksuelt krenkende adferd og to tilfeller av faglig uforsvarlighet i tjenesten.