700 bønder møtte landbruksministeren

Mange skeptiske bønder hadde møtt opp for å høre hva landbruksminister Sylvi Listhaug fra Frp hadde å si til landbruksfylket Rogaland.

Mange møtte Listhaug

– Utrolig kjekt å være på Jæren sa Sylvi Listhaug (Frp), og viste til at det er det første store møtet der hun treffer næringen etter at hun ble statsråd.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg er skeptisk til inntektsnivået vi bøndene vil få hvis landbruksministeren får det slik hun vil ha det, sier Siri Rasmussen Lea, som er bonde på Varhaug, til NRK.

Hun er negativ til at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil rokke ved tollsatsene.

– Vi er avhengig av tollvernet, og det er viktig at holder seg for at vi skal kunne drive gården videre, sier Lea.

Hun får støtte fra kollega Rønnhaug Tune som driver gård på Nærbø.

– Jeg er veldig skeptisk til Listhaug sin iver etter slå sammen mange små gårdsbruk til få og store gårdsbruk. Landbruk er fungerer ikke på samme måte som annen industri, og det er jeg redd for at hun ikke forstår, sier Tune.

700 bønder møtte Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte mange bønder på Jæren i kveld.

Rundt 700 hadde møtt opp på det 15. landbruksmøtet på Varhaug, og det er bondelagsleder i Rogaland, Ola Andreas Byrkjedal, godt fornøyd med.

– Det er fantastisk at landbrukspolitikk kan fenge så mange folk. Men landbruksministeren kom egentlig med lite nytt. Jeg er litt skuffa, sier Byrkjedal.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Listhaug på landbruksmøte

SE VIDEO: – Hvis bøndene ikke er fornøyde, hvorfor er de da så redde for endringer?, spurte Listhaug.

– Det er utrolig kjekt å være på Jæren, sa Listhaug til salen, og viste til at det er det første store møtet der hun treffer næringen etter at hun ble statsråd.

Listhaug sa også at hun vet at det er stort frykt for den blå regjeringens landbrukspolitikk.

– Hvis bøndene ikke er fornøyde, hvorfor er de da så redde

Gaute Eiterjord, leder i Rogaland Natur og Ungdom

Gaute Eiterjord, leder Rogaland Natur og Ungdom.

Foto: Erik Waage / NRK

for endringer?, spurte Listhaug.

Ordfører Mons Skrettingland mener at møtet på Varhaug er en av de viktigste arenaene for landbruket i Rogaland.

– Det er fornuftig å se på regelverket, og hva som må fornyes i landbruket, men vi må ikke dra konklusjonene først, sier Skrettingland.

Demonstrasjon før møtet

Før møtet startet, demonstrerte Natur og ungdom utenfor. Leder i Rogaland Natur og Ungdom og sentralstyremedlem Gaute Eiterjord sier de er bekymret fordi den blå regjeringen flere ganger har prioritert utbygging av boliger og næringsområder i stedet for å bevare matjorda.

– Matjorda vi har, er for verdifull til at vi skal skusle den bort. Når vi bygger ned matjorda, mister vi muligheten til å lage mat der vi har ressursene, sier Eiterjord.