Hopp til innhold

Jakter på den rette akevitt-smaken

Tor Håland tråler Avaldsnes for pors og einer sammen med kokk og krydderekspert Rune Håkonsen. Til høsten skal han lansere sin nye Harald Hårfagre-akevitt.

Tor Håland (til venstre) og Rune Håkonsen

Skal Harald Hårfagre-akevitten få den rette smaken, er pors fra Avaldsnes det aller beste, mener Tor Håland og Rune Håkonsen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Tor Håland og Rune Håkonsen sitter ved et tjern på Avaldsnes. Håkonsen har funnet et sted med masse pors.

Pors fra Avaldsnes

Det finnes masse pors på Avaldsnes.

Busken som vikingene brukte for å sette smak på mjøden. Nå skal porsen fungere som smakstilsetning i den nye Harald Hårfagre-akevitten.

– For en fantastiske duft, utbryter Håland.

– Ja, helt vanvittig. Sterk krydderlukt og smak, sier Håkonsen. Det er han som er eksperten. Utdannet kokk og historieformidler på Avaldsnes for Karmøy kulturopplevelser.

– Vi bruker mye pors som smakstilsetning og krydder når vi lager historisk korrekt mat og drikke, sier Håkonsen.

På historisk grunn

Det er ikke til tilfeldig at Håkonsen og Håland vil ha porsen som finnes på Avaldsnes. Her hadde Harald Hårfagre sitt kongssete og nylig ble deler av kongsgården funnet under de arkeologiske utgravningene ved Olavskirken på Avaldsnes.

– Så lenge det finnes pors og einer her på Avaldsnes, er det absolutt det beste. Harald Hårfagre var jo den første norske kongen, og det er her navnet «Norge» kommer fra, sier Håland.

Nå skal porsen sendes til Det norske brenneri i Grimstad hvor smaken trekkes ut og tilsettes akevitten. Deretter lages ulike batcher til en finner den rette smaken.

– Skal vi smake på porsen, spør Håland

– Jada, det er ikke farlig, sier Håkonsen.

– Herlighet! For en kraftig smak. Håland har tatt en liten håndfull pors og puttet de små konglene i munnen.

– Ja, smaken er kraftig, men glimrende å bruke. Smaken er helt unik. Det er smaken av Karmøy-natur, rett og slett, smiler Håkonsen

Harald Hårfagre

Tor Håland er mannen bak Utsira-akevitten og har i tillegg utviklet sideprodukter der lokal laks og sild tilberedes ved hjelp av akevitten.

Harald Hårfagre-akevitt

Tor Håland ønsker å bruke statuen av Harald Hårfagre på etiketten.

Når han nå utvider sortimentet, ønsker han også å bruke Harald Hårfagre på etiketten. Derfor har han kontaktet Haugesund kommune for å få lov til å bruke Frode Mikal Lillesunds statue av Harald Hårfagre som står på Havnaberg i Haugesund.

– Nå ligger det inne en søknad hos kommunen om å få bruke statuen. Jeg har ikke fått svar enda, men håper det går i orden. Da vil vi også ha en link til Haugesund der riksmonument Haraldstøtten står, sier Håland.