Hopp til innhold

«Norges yngste vinekspert (20)»: – Laget vinskap av Ikea-møbel

Er det lite på konto, men du ønsker likevel å bli fin på vin? Da har Helmer Helmersen Lein oppskriften.

Helmer Helmersen Lein (20) som er landets yngste vinekspert.

YNGST: Helmer Helmersen Lein er bare 20 år gammel, men har allerede rukket å bli ekspert og anmelder av vin.

Foto: Kaspara Stoltze / NRK

Noen 14-åringer tilbringer hver kveld på fotballbanen, eller med gaming-headset på øret.

Noen syns hest er best. Andre klimprer på gitarstrenger.

Men noen tenåringer får uvanlige hobbyer.

Helmer er en av dem. I en moden alder av 14 laget han vinskap på gutterommet.

Ja, du leste riktig.

– Det var en Ikea-hylle, men det funket bra. Når man interesserer seg for vin vil man jo samle flasker, forteller Helmer Helmersen Lein som nå er 20 år gammel.

Flaskene måtte uansett lagres frem til 18-årsdagen. To år senere har Lein rukket å bli en av Norges yngste vineksperter.

Helmer Helmersen Lein (20) som er landets yngste vinekspert.

SMAKE: Helmer har mistet tellingen over hvor mange viner han har smakt. Noen må også vente, lagret på barndomsrommet.

Foto: Marius Fiskum

– En sær hobby

Hvordan faller en 14-åring for vin? Det høres kanskje urovekkende ut.

Sannheten er at Helmer fikk seg jobb på en restaurant. Der måtte han lære om alkoholen på menyen. En eldre kollega var spesielt interessert i vin og delte alt han kunne om druer, regioner og smaker.

Han sier selv at han kun fikk smake små slurker før han ble myndig.

– Ellers hadde det nok blitt trøbbel hjemme. Det handlet jo ikke om å bli full, men å mestre en ferdighet, sier han.

Bryr du deg om hva som er i glasset?

Interessen for vin ble fort en fulltidshobby. Nå tar han utdannelse som sommelier og er vinsjef på en restaurant i Oslo. Han deler også anbefalinger i Subjekt og på sosiale medier.

– Det er en sær hobby. Jeg tror jeg falt for det fordi det er et håpløst prosjekt. Du blir aldri helt utlært.

Men det skal egentlig ikke så mye til for å komme i gang.

Fin på vin på budsjett

Når man som myndig kan prøve all verdens vin dukker også utfordringene opp.

For hva er godt? Hva smaker drikken egentlig?

Helmer Helmersen Lein (20) som er landets yngste vinekspert.

ALLE: Vineksperten tror ikke på naturtalent. Han mener at alle kan bli gode på vin med nok trening.

Foto: Kaspara Stoltze / NRK

Og ikke minst, hva betyr alle ordene på vinkartet?

Helmer beste råd er å stille spørsmål. For det er helt greit å ikke ha peiling.

– Også må du smake på mye forskjellig. Men det trenger ikke å koste skjorta, du kan få mye bra vin for en billig penge.

Det går altså an å trene ganen på lavbudsjett.

Lærer du deg noen begreper i tillegg er du på god vei til å bli en feinschmecker.

Kun en ting som er verdt pengene

Kompliserte vinåpnere, lufting, kjølere, vinskap.

Mye sies å gjøre dråpene i glasset edlere.

Ifølge den unge vineksperten er det kun en ting som er verdt pengene.

– Gode glass. Det har alt å si for opplevelsen, sier han.

Helmer Helmersen Lein (20) som er landets yngste vinekspert.

LUKT: Det er ikke bare med tungen man finner smakstonene i vinene. Luktesansen er veldig viktig, så det anbefales å dukke nebbet ned i glasset.

Foto: Odin Berntzen

Glassene trenger ikke å være dyre, men skal ha en bred bunn og åpning. Slik at aromaen, eller lukten av vinen blir kraftigere.

De fleste viner bør også luftes. Det vil si at de står åpne en stund før man drikker dem. Hvor lenge en vin bør luftes står ofte i vinapper.

– Men du trenger ikke å kjøpe en vinkaraffel. Jeg mener at alt kan være en karaffel, en gryte fungerer like bra.

– Drikk det du liker

Den unge sommelieren har allerede kommet langt i karrieren. En av Norges fremste vineksperter Henrik Dahl Jahnsen sier det er imponerende og uvanlig.

Henrik Dahl Jahnsen
Bjørn Alexander

Henrik Dahl Jahnsen, president i Norsk Vinkelnerforening

Jahnsen, som har fått Norges Mester tittel fem ganger i faget, lagret også vin før han ble myndig.

- Jeg hadde mine under madrassen til jeg fikk et vinskap.

Han tror det er en fordel å starte tidlig.

- Men å bli vinansvarlig og vinanmelder som 20-åring er svært uvanlig, og det tyder jo på at Helmer har talent.

Spår god fremtid for Helmer Helmersen

Å være vinansvarlig beskriver Jahnsen som komplekst. Man har mange ansvarsområder, gir opplæring, gjør innkjøp og styrer egentlig alt som har med drikke å gjøre.

- Så det er imponerende å få slikt ansvar så tidlig i karrieren. Det er også en senior rolle, som han vil vokse mye i og jeg tror han kan nå langt.

Samtidig understreker han en ting.

- Han må holde på bakkekontakten. Det er lett å bli arrogant i vår bransje, spesielt når man får annerkjennelse. Men faget handler om gjestene - å gi dem gode opplevelser.

Henrik Dahl Jahnsen
Marius Viken

Vinkelnertoppens råd til andre unge

- For å nå langt i vinverden trenger man nysgjerrighet, ydmykhet, kunnskap og orden.

Også må man øve.

- Man må rett og slett like å smake, og et visst talent vil være en fordel, samtidig som veldig mye kan læres.

Talent i vin handler rett å slett om å være god på å smake og da må man prøve mye forskjellig, ifølge eksperten.

Veien fremover er klar, men Helmer ser to farer ved å jobbe bransjen.

– Man risikerer å bli snobbete. Jeg ser selv at jo mer jeg smaker jo mer kresen blir jeg. Og de beste vinene koster.

Det andre er å drikke så ofte og mye at man blir avhengig. Derfor er måtehold viktig for vineksperten. Å skille mellom jobb og fritid.

Helmer bor selv i kollektiv med to kompiser som kan lite om vin, men er glad i en god fest.

Helmer Helmersen Lein (20) som er landets yngste vinekspert.

SNOBB: Den unge sommelieren opplever at mange tror vineksperter er snobbete og belærende. Selv syns han alle bør drikke det som passer dem best, med måte.

Foto: Kaspara Stoltze / NRK

– De liker å drikke det som er godt. Og de syns det er stas hvis jeg forteller dem hva som er godt.

Og har man lyst til å smake god vin anbefaler han å koste på seg en flaske til 300 kroner.

Men filosofien hans er enkel.

– Drikk det du liker, det du syns smaker godt. Jeg syns ikke at vininteresserte skal dømme andres drikkevalg. Det er lov å styrte en fin flaske vin om du vil det, sier han.

1/4 Helmers vinquiz

Marius Tan(18) er godt fornøyd med kjøpet.
Foto: Lilli Storrønningen

Hva betyr det når man sier at en vin er fyldig?

2/4

Vin i glass
Foto: Knut Brendhagen

Og nettopp hva er disse tanninene alle prater om? Dette er en gruppe kjemiske forbindelser som finnes i frukt og i bark og blader på trær. Men hvordan merker man at de er i vinen da?

3/4

Cyanid/sukker

Mange sier de liker søt vin. Men hva betyr egentlig det?

4/4

Mann åpner en flaske med vin
Foto: Frank May / NTB scanpix

Har du sett en servitør lukte på vinkorken. Trolig sjekket de om vinen var korket, men hva betyr da det?