Kornkrise for bønder over hele landet

Det våte været ødelegger kornavlinger over hele landet, og flere bønder har ikke engang fått sådd kornet i jorda. Bonde Per Voll på Jæren frykter halverte avlinger.

Arne Vagle og Per Voll

Arne Vagle (t.v.) og Per Voll viser frem den gule avlingen til Per Voll, som skulle vært grønn og frodig.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Per Voll

Per Voll er bonde på Jæren.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Jeg har aldri hatt så dårlig åker, og det som er trist er at det så ut til å bli en bra avling, sier bonde Per Voll, som holder til på Voll i Klepp kommune på Jæren.

Konsekvensene kan bli økt kornimport neste år, ifølge Norsk Landbruksrådgivning.

For bonden ligger 2015 an til å bli det verste kornåret på 50 år. All nedbøren i mai får skylda for å ha ødelagt mye av kornet til Voll. Av 220 mål korn regner han med at halvparten går tapt.

– Dette ble sådd 10. april, og kornet har ikke utviklet seg siden 17. mai, sier han.

åkeren drukner og blir gul

Slik ser deler av avlingen til Per Voll ut.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Nedbøren drukner kornene

Voll har drevet med kornproduksjon i 50 år og vet hva han snakker om. Aldri før har han opplevd noe lignende.

– Vi har mange ganger fått ødelagt deler av avlingen, men vi har aldri opplevd at det har ødelagt så totalt ifra våren av, det er nytt for meg, sier han.

– Nedbøren får skylda?

– Ja, den fyller på hele veien, så det er ikke mer luft igjen i jorda for røttene, så det er snakk om drukning, sier Voll.

Problemer flere steder i landet

Arne Vagle

Arne Vagle i Norsk Landbruksrådgivning.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Men kornvåren har ikke bare vært vanskelig for bønder på Jæren. Produsenter over hele landet har ikke engang fått så kornene i jorda, forteller seniorrådgiver ved Norsk Landbruksrådgivning, Arne Vagle.

– Jeg vet om folk oppi Østerdalen og rundt som enda ikke har fått sådd et eneste korn. Også i Trøndelag er det rapportert om cirka 30 prosent som ikke er sådd enda. De har også regn i disse dager, så det ser ikke lyst ut for kornproduksjonen i Norge dette året, sier han.

Snart er det for seint for bøndene å så korn på Jæren om avlingene skal modnes til høsten. Konsekvensene blir mer kornimport, sier Vagle, som ikke ser helsvart på kornkrisen.

Krisen kan snu

– Det er et helt spesielt år, og det blir spennende å følge det videre. Det er mye som kan rettes opp med en fin sommer og en fin høst, sier han.

Tilbake i akeren til Per Voll er det tydelig hvor vannet har ødelagt avlingene. Men den erfarne bonden, som også driver med gris, tror ikke bøndene mister motivasjonen og humøret av motgangen i år.

– Jeg tror vi har en egen evne til å glemme fort, slik at når neste år begynner er vi på den igjen for fullt, sier bonden.

90 prosent av kornproduksjonen i Rogaland er bygg, resten havre.