NRK Meny
Normal

Dårlig start på sommerværet

Ferjer innstilles og trampoliner blåser vegg imellom. I deler av fylket er det kun målt så kraftig vind i juni én gang siden 1951, og stort bedre vil det ikke bli utover i uka.

Trampoline på Randaberg

Eieren av denne trampolinen på Leikvoll på Randaberg bør nok finne fram verktøykassen.

Foto: Privat

– Det er ikke vanlig med storm i juni, konkluderer meteorolog Arnstein Tjøstheim.

For mens kalenderen sier 1. juni og sommer, vil værgudene noe helt annet. Verst har det gått ut over nordfylket. På Karmøy blåste det liten storm i morgentimene mandag. Og på Utsira gikk det helt over styr. Meteorologisk institutt opplyser at det siden 1951 kun har blåst mer én gang i juni her, og det var i 2010.

  • ALT OM VÆRET I ROGALAND: YR.NO
Trampoline i Stavanger

På Bryne blåste vinden trampolinen ut i veien.

Foto: Privat

NRK har fått flere bilder fra folk i Rogaland med trampoliner som har blåst ut i veier og inn i busker. Videre er det meldt om store forsinkelser i ferjesambandet mellom Arsvågen og Mortavika – og ferja har blitt tvunget til å gå inn til Mekjarvik, noe som bare pleier å skje om høsten.

Ifølge Tjøstheim vil vinden løye utover på formiddagen mandag. I ettermiddag vil vinden være nede i frisk bris. Nedbøren vil også avta til bygevær.

Mer vind og regn

Så er spørsmålet: Vil dette «høstværet» fortsette utover?

– Det blir dessverre nytt lavtrykk i morgen. Det betyr mer vind. Sterk kuling, kanskje opp i liten storm på kysten, men så dreier det seg i løpet av formiddagen til sørlig liten kuling, sier han.

Vinden vil imidlertid komme fra sørøst, noe som er godt nytt for ferjene mellom Mortavika og Arsvågen. Ellers blir det regn først på dagen, som går over til byger.

– Det blir ikke veldig mye nedbør, men det blir langt fra noen godværsdag i morgen, sier Tjøstheim, som heller ikke tror det blir over 20 grader resten av uka.

Kald og våt mai

Og det har vært sjeldent få godværsdager i mai måned.

– Mai har vært om lag 2,5 grad kaldere enn normalt, og flere steder har hatt dobbelt så mye nedbør som normalt, sier Tjøstheim.