Hopp til innhold

Må betale én million for ødelagt kulturminne

Kommunens gravemaskin tok et jafs av en hustuft og en gravrøys fra jern- eller bronsealder. Tabben kan koste skattebetalerne i Eigersund over én million kroner.

Fornminne 2

Her er jordhaugene som kommunen etterlot seg etter å ha gjort store skader på kulturminnene på Hellvik i Eigersund. Arkeologer skal nå undersøke om det finnes gjenstander fra jern- eller bornsealder i haugene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det var i mars for to år siden den fatale tabben skjedde. En ansatt i Eigersund kommune har fått i oppdrag å fjerne en gammel lekeplass rett utenfor skolegården til Hellvik skole.

Han viste ekstra initiativ denne dagen. Når han først satt i gravemaskinen, kunne han like godt grave litt ekstra på området rundt lekeplassen.

Det skulle han aldri gjort.

Ved siden av den gamle lekeplassen lå der nemlig en hustuft (rester etter forhistoriske hus, journ.anm.) og en gravrøys fra bronse- eller jernalder.

– I beste mening

– Han gjorde dette i beste mening. Hustuften og gravhaugen var ikke synlig, og det hadde blitt gjort arbeid i området tidligere, sier informasjonssjef i Eigersund kommune, Leif E. Broch til NRK.

Synlig eller ikke: Kulturminnene ble alvorlig skadet. Tabben har allerede kostet kommunen 150.000 kroner i bøter. Men det blir mye dyrere: Arkeologisk museum i Stavanger har akkurat funnet ut at det kan koste 922.229 kroner å restaurere kulturminnene etter ødeleggelsen – og det er Eigersund kommune som må plukke opp regningen. Dette går fram av et brev til Riksantikvaren som NRK har fått tilgang til. Hele fadesen kan komme til å koste skattebetalerne i Okka by over én million kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fornminne 3

Her er den sju meter brede og 13 meter lange sjakten som kommunen laget for to år siden. Sjakten går tvers over en hustuft fra jern- eller bronsealder.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Reagerer på overnattingspris

– Jeg synes jo at det er mye penger, men det vanskelig vurdere kostnaden når vi ikke har så mye erfaring med ting som dette. Jeg stusser mest på at de har ført opp 100.000 til overnatting og reise. Hvis de kommer fra Stavanger, så trenger de vel ikke å overnatte i Egersund? Men jeg antar at dette er slike ting de legger inn automatisk, sier Broch.

Han vil ikke gi et endelig svar på om Eigersund godtar beløpet, fordi kommunen ennå ikke har mottatt noe formelt krav fra Riksantikvaren.

Eigersund er en middels stor kommune med 15.000 innbyggere.

– Dette er mye penger for oss. Vi tar ikke lett på dette, sier Broch.

– Må nedprioritere andre ting

– Får dette konsekvenser for driften av kommunen?

– Vi har et budsjett på over én milliard kroner, så vi går ikke konkurs på grunn av dette, men vi må nedprioritere andre ting som vi skulle ha gjort, sier Broch, uten å ville gå inn på hva som eventuelt må nedprioriteres.

Det var kommunen selv som meldte ifra om uhellet for to år siden. Ødeleggelsen ble anmeldt til politiet, og kommunen ble ilagt en bot.

– Alle funn er viktige

Godtar kommunen kostnadene, er arkeologene klare til å utføre restaureringsarbeidet allerede i sommer, ifølge avdelingsleder for fornminner ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger, Håkan Petersson.

Han ser for seg at tre arkeologer trenger noen uker på arbeidet.

– Vi skal blant annet ta fatt i jordmassene som er blitt flyttet på, og se om det finnes noe interessant i dem, sier Petersson.

Er dette et viktig kulturminne?

– Alle funn er viktige. For ser man dem i sammenheng, så gir det økt forståelse for hvordan man bodde og levde på den tiden.

Gravde en sju meter bred sjakt

Arkeologene tror hustuften og gravhaugen stammer fra bronse- eller jernalderen. Kommunen har gravd en sju meter bred og 13 meter lang sjakt på tvers av hustuften, noe som også har skadet gravrøysen. Over deler av gulvet i tuften er det lagt grus.

– Framfor alt er det konstruksjonsdetaljer som er ødelagt – som bedre forklarer hva slags hus som stod der, og hvordan gravleggingen gikk for seg. Men dette kan man aldri vite – det som har gått tapt, har gått tapt, sier Peterssen.

Bærer ikke nag

Han bærer ikke nag til Eigersund kommune som ødela skatten.

– Det er jo trist, men det er lett å gjøre feil. Det er sånn som skjer.

Er ikke nesten én million kroner en dyr pris for å fikse noe som folk ikke har lagt merke til likevel?

– Det er første gang vi har et så stort oppdrag i Rogaland. Derfor har vi laget budsjett med gode marginer, for vi vet ikke hva som er nødvendig eller hvor lang tid arbeidet vil ta.

Kan bli billigere

Petersson påpeker at det gjerne kan bli billigere, 920.229 kroner er makspris. Han ønsker ellers ikke å ha noen mening om beløpet, men sier følgende:

– Det er rimelig at man restaurerer kulturminner når de har blitt ødelagt, sier Petersson.

Akkurat det er Leif E. Broch i Eigersund kommune helt enig i:

– Det skal ikke lønne seg å skade kulturminner – det er vi som kommune også opptatt av. Så er vi fullstendig innforstått med dette. Vi har etikk og moral, konstaterer Broch.