Ingrid Espelid Hovig kaller nemlig sine nærmeste matvenner for sønner og døtre. Arne Hjeltnes er den siste i rekken som matmoren har «adoptert». Han har akkurat gitt «mor» 90-årspresangen: en kokebok med oppskrifter fra 30 av de kokkene som har stått Hovig nærmest.
– Dette visste jeg ingenting om, så jeg kan ikke uttale meg om boka før jeg får sett nærmere på den. Men når 30 av mine beste kokkesønner har skrevet oppskrifter til meg – og dyktige fotografer har tatt bildene, så tror jeg dette er en fantastisk bok, sier hun til NRK.
- LES OGSÅ: Hele Norges kjøkkensjef fyller 90 år
Vi treffer matdronningen og Hjeltnes på fasjonable Ledaal i Stavanger. Det skulle vel bare mangle. Bare kongeboligen duger når Gladmatfestivalen skal feire at Hovig har blitt 90 år. Festivalen starter på onsdag.
– Dette er din gjeng
Det var Arne Hjeltnes som hadde ideen til boka, som til sammen inneholder 90 oppskrifter. I boken presenterer mesterkokkene en tre-retters meny hver, som de ville ha servert til Hovig.
– Det skjedde på Gladmaten i fjor. Jeg tenkte at neste år blir Ingrid 90 år, og jeg så for meg at de beste kokkene kan si hvorfor de setter sånn pris på Ingrid, sier Hjeltnes før han vender seg mot Hovig:
- SE: Gamle episoder av Fjernsynskjøkkenet i NRK TV.
- LES OGSÅ: Flere av Ingrid Espelid Hovigs oppskrifter hos NRK Mat.
– Dette er jo din gjeng, de som har vært nær deg hele tiden.
– Persillen gjorde mye
Tidligere på dagen fikk Hovig en annen fødselsgave, denne gang fra Stavanger kommune: en hel urtehage, og én urt stod helt sentralt.
– Persille gjorde mye til at Fjernsynskjøkkenet ble husket, sier Hovig, mens hun studerer den grønne dusken.
– Dette har vært ditt hemmelige våpen?
– Ja, det har det!
– Gladmaten viktig for Ingrid
Sammen med artist Heine Totland skal Arne Hjeltnes stå for mye av underholdningen under årets Gladmatfestival, men Hjeltnes erkjenner at han i år vil bli stilt i skyggen av hele Norges matmor.
– Vi skal ferie Ingrid, for Gladmaten og Stavanger har en helt spesiell plass i Ingrid sitt matliv.