Hopp til innhold

Vil bygge stupetårn, men unngå Hamar-fadesen

Et nytt stupetårn kan bli oppført i Stavanger. Men alt i planlegginga nevnes fadesen på Hamar, der tanken var å bygge et beskjedent tårn. Prislappen endte på 28 millioner.

Stupetårn

På Østlandet er det flere stupetårn der folk kan hoppe eller stupe fra ulike høyder. Her fra Sørenga i Oslo.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Mange kjenner historien om stupetårnet i Hamar, og størrelsen på sluttregningen. Vi føler oss sikre på at vi kan unngå slikt i Stavanger, og etablere et godt prosjektert tårn med relativt beskjedne midler, sier Christian Topstad.

Han er initiativtaker til folkeaksjon og underskriftskampanje for å få på plass et 10-meters stupetårn i Stavanger.

Christian Topstad

Christian Topstad er en av forkjemperne for stupetårn.

Foto: Erik Waage / NRK

Folk i kystbyen drømmer om høye svev fra et stupetårn ved sjøen, og politikerne har vurdert å bygge et anlegg ved flere anledninger. Likevel har økonomien stanset skisser og kostnadsoverslag.

Nå ligger et nytt forslag på bordet, og rådmannen mener tiden er inne for et forprosjekt for stupetårn. Mandag sa et enstemmig bystyre ja til å se på muligheten for å bygge tårnet.

– Vi har ikke sett for oss noe landemerke, men et enkelt og funksjonelt stupetårn. Hvis forprosjektet stipulerer en kostnad som er vanvittig, vil vi si nei i neste omgang, sier Eirik Faret Sakariassen i SV.

Stupetårnet i Hamar
Foto: Mette Finborud Børresen

– Ikke stjel oppmerksomheten vår

Sju år etter at de første planene forelå i Hamar, var stupetårnet klart til bruk sommeren 2015.

– Det ble et annet stupetårn enn vi først hadde tenkt, sier stupetårnet i Hamars far, Geir Byberg (KrF).

Tårnet, som opprinnelig skulle koste 1.5 millioner kroner, endte med en prislapp på hele 28 millioner, hvorav halvparten kom fra kommunen.

Geir Byberg, KrF
Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er lurt å ikke gå ut med noe tall før det er bestemt hvordan stupetårnet skal se ut. Vi skulle liksom kjøpe en sykkel, men endte med en motorsykkel, sier han.

Byberg ønsker politiker-kolleger i Stavanger lykke til med arbeidet:

– Pass på at tårnet i Stavanger ikke får mer oppmerksomhet enn vårt. Vi ønsker fortsatt å ha verdens mest berømte stupetårn, sier han og ler.

Signalbygg i tre

Alt før tårnet i Stavanger er vedtatt, er det ulike tanker om byggets utforming.

– Det hadde jo vært fint med et flott bygg i tre, en attraksjon i østre bydel, sier Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen.

Han frykter ikke en Hamar-smell, og mener varsellampene vil lyse før kommunen går på en økonomisk smell. Til stor forskjell fra Hamar, skal det tiltenkte tårnet i Stavanger stå på land. På Hamar skapte høydeforskjeller i vannet store utfordringer.

– På land? Men da er det jo ingen grunn til bekymring, sier Byberg.

– Dette som skjedde på Hamar, kan aldri skjedd i Stavanger. Ved det miste avvik på noe, vil vi få beskjed og kan gjøre veivalg, sier Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen.

Strømvik bad

Slik så Strømvik bad ut i gamle dager. Badet ble oppført i 1914 og stengt i 1958. I 2013 var bygget så ødelagt at det ble brent ned.

Foto: Byarkivet i Stavanger

Bygge opp igjen gammelt tårn

Tanken i Stavanger er å reetablere et stupetårn som har hatt sine glansdager. Strømvik bad ble nesten 100 år, før brannvesenet satte fyr på anlegget.

Badeanlegget ligger i bydelen Storhaug, en bydel som har kommet dårlig ut i levekårsundersøkelsen blant innbyggere. Nå har Stavanger fått millioner fra staten for å bedre levekårene. Noe av dette kan bli brukt på et nytt badeanlegg.

– Dette kan jo være et tiltak som virker. Det kan samle folk, mener Moi Nilsen.

Flere nyheter fra Rogaland