NRK Meny
Normal

Her hopper «stupetårnets far» for første gang

HAMAR (NRK): Geir Byberg (KrF) har fått «æren» for å ha hatt ideen til det som skulle bli det beryktede stupetårnet i Hamar.

Her hopper Geir Byberg for første gang i stupetårnet.

TESTET STUPETÅRNET: Torsdag testet Geir Byberg anlegget for første gang. Det var litt vel kaldt vann, men ellers greit, var konklusjonen.

Stupeanlegget satte Hamar ufrivillig på Norges-kartet. Det som så ut til å bli en grei sak, bygging av et stupetårn til 1,5 millioner kroner, endte opp i et økonomisk mareritt og en pris på mellom 11 og 12 millioner kroner. Men dette var stort sett glemt da tårnet ble åpnet på høytidelig og ikke fullt så høytidelig vis i juni.

Første hopp

Og i sol og sommertemperaturer koser hamarsingene seg nå på Koigen og med stupetårnet. Ikke minst han som har fått «æren» for ideen til tårnet, Geir Byberg. Torsdag tok han sitt første hopp fra stupetårnet etter å ha blitt overtalt av 11 år gamle Aurora Solberg Vestad fra Løten som allerede har 20 hopp bak seg.

– Du må det da. Det er gøy, sier Aurora.

– Det kan hende jeg tør når du har gjort det, repliserte Byberg , men hadde egentlig tenkt å vente en stund til. Vi får se om jeg klarer å overvinne de 17 gradene i vannet, for det er litt for kaldt for meg, sa Byberg som innrømmet at han ikke gledet seg før hoppet.

Men hopp ble det.

Sekunder etter hoppet var dommen følgende:

– Nå begynner det snart å bli greit, men fortsatt altfor kaldt for meg.

– Ikke slik jeg tenkte meg

Selve stupetårnet ble imildertid ikke slik Byberg hadde tenkt seg.

– Jeg hadde ikke ideen til et stupeanlegg. Jeg hadde ideen til et helt vanlig stupetårn. Det har blitt mye mer enn det jeg hadde ideen til. Men jeg synes det passer perfekt inn og jeg syns det har blitt veldig bra for hele området.

Og i dag kan Byberg slå fast at han mener at Koigen fortjente et stupetårn.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Avviser sykehus-søksmål

  Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.

 • Lokale spillere i Europaligaen

  Både Vegar Eggen Hedenstad fra Elverum og Anders Trondsen fra Lillehammer er med fra start når Rosenborg møter Zenit i Europaligaen fra klokka 19. Følg kampen her.

 • – Respektløs takling

  L.I.K.-trener Mikael Kvarnström sier alle spillere gjør feil, men at taklingen av Emil Nyhus i gårsdagens kamp mot Stavanger var «litt respektløs». Nyhus ble sendt på sykehus med alvorlig hjernerystelse. Han sier det blir opp til disiplinærutvalget å vurdere saken videre.

  Mikael Kvarnström
  Foto: Alexander Nordby / NRK