Hopp til innhold

Kuldeproblemer for stupetårnet

HAMAR (NRK): Norges dyreste stupetårn har nådd avisspaltene igjen. Deler av tårnet har frosset fast og «rikskjendisen» må tines opp med varmekabler.

Stupetårn Hamar

PAKKET INN: Selv om pågangen av besøkende er minimal vinterstid, trenger stupetårnet ekstra tilsyn i kulda.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Det famøse stupetårnet ved Mjøsas bredd har vært gjenstand for mye diskusjon i løpet av de siste årene. Arne Hjeltnes har skrevet bok om det, Nytt på Nytt har vitset om det og hamarsingene har ristet på hodet over det.

I dag skriver Hamar Arbeiderblad at is og kulde skaper problemer for tårnet. Kommunen har måttet montere varmekabler flere steder på konstruksjonen, for å tine is som hindrer tårnet i å bevege seg med vannstanden.

– Som en billås som fryser

Reidar Aas, teknisk sjef i Hamar kommune, har fått mange henvendelser om tårnet i løpet av formiddagen, men mener oppslaget er overdramatisert.

Stupetårn Hamar

FRYSER FAST: Vinterkulden har fryst tårnet fast, slik at det ikke beveger seg som det skal med vannstanden.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Det er nok tatt ut av dimensjoner, det var bare isen som hadde fryst fast til det som skal skli langsmed tårnet og det har vi tint opp igjen. Det er nesten som når en billås fryser om vinteren og må tines opp igjen, sier han.

Aas er åpen på at det kan være detaljer som kanskje ikke har blitt tillagt nok vekt i arbeidet med tårnet, men han understreker at dagens situasjon er alt annet enn alvorlig.

– Dette er en bagatell egentlig. Vi sørger for å tine slik at stupeanlegget detter ned likt som vannstanden i Mjøsa, så det ikke blir hengende igjen, sier Aas.

Strømmen gikk

Ikke lenge etter at saken om fastfrosset stupetårn spredde seg og varmekablene var i gang tirsdag, gikk strømmen på anlegget.

Sju år etter at de første planene forelå, var stupetårnet klart til bruk i fjor sommer. Tårnet, som opprinnelig skulle koste 1.5 millioner kroner, endte med en prislapp på hele 28 millioner, hvorav halvparten kom fra kommunen.

Aas sier sjøl at han syns stupetårnet er fantastisk og mener bruksmulighetene er mange.

– Arkitekten tenkte på at det skulle kunne brukes om sommeren og at det om vinteren skulle det kunne brukes som amfi og en fin plass utsiktsmessig, sier han.

Stupetårn Hamar

OVERDREVET: Teknisk sjef i Hamar kommune, Reidar Aas, mener problemene med stupetårnet er tatt ut av proporsjoner.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Se historien bak det som antakeligvis er Norges mest kjente stupetårn her:

Ordfører og to jenter ved stupetårnet på Koigen, arkivbilder fra Østnytt fra Koigen, opplagsplass ved Tjuvholmen, pressekonferanse på rådhuset, formannskapsmøte

Flere saker fra Innlandet