Hopp til innhold

Gasskraftverket på Kårstø legges ned

Kraftverket er for lite i drift og eierne taper rundt 100 millioner kroner i året. Derfor opphører driften. Kun et fåtall av de 32 ansatte i Naturkraft beholder jobben.

Kårstø

Driften ved Kårstø opphører, varsler styret i Naturkraft.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Nå har vi valgt å preservere anlegget for en periode fremover. Over lengre tid, siden midten av 2011, har vi vært uten oppdrag på anlegget. Driften kan ikke lengre forsvares, sier daglig leder John Terje Staveland til NRK.

På grunn av vedvarende lav driftsutnyttelse av gasskraftverket på Kårstø i Tysvær, valgte styret i Naturkraft i dag å legge ned driften. De endrer driftsmoduset ved anlegget til preservering.

– Det blir ikke drevet i sin nåværende form. Vi skal kun holde anlegget delvis i drift for å ivareta anleggets kvalitet. Utover det blir det ikke normal drift, sier han.

Naturvernforbundet og miljøstiftelsen ZERO er glade for at at gasskraftverket legges ned. Hadde de hørt på oss i 2007 hadde de sluppet å kaste bort hundrevis av millioner, melder Naturvernforbundet.

Har tapt 100 millioner i året

Naturkraft, som eies 50 prosent av Statoil og 50 prosent av Statkraft, satte i drift gasskraftverket på Kårstø i 2007. Ifølge selskapet fører dagens driftsmodus til at eierne taper nær 100 millioner kroner årlig.

I en pressemelding skriver selskapet at de gjennom denne beslutningen, som i praksis betyr at driften opphører, erkjenner at utviklingen ikke har gått i retning av det som ble antatt på investeringstidspunktet.

Mange mister jobben

Driftsendingen vil ha store konsekvenser for de ansatte i Naturkraft.

– En stor del av de må dessverre gå ut porten om ikke så lenge, sier Staveland.

Kun et fåtall av de 32 ansatte vil beholde jobben etter at anlegget er satt i preserveringsmodus.

– Vi skal gjøre vårt for å håndtere de betydelige endringene og usikkerheten dette vil medføre for våre medarbeidere. De ansatte og deres organisasjoner er orientert om situasjonen, og selskapets ledelse vil nå gjennomføre drøftinger med de ansattes representanter om den videre prosessen knyttet til nedbemanningen, sier styreleder i Naturkraft Jan Alne.