Trygdekontoret blir til oljekontoret i Stavanger

Stavanger Internasjonale festival for Litteratur og ytringsfrihet er i gang, og temaet for årets festival står Stavanger nært, det handler nemlig om olje.

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer gjester årets Kapittel-festival. Panelet til oljekontoret kommer blant annet til å bestå av Tore Christiansen.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

 Espen Røsbak

Espen Røsbak, festivalsjef for Kapittel festivalen.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Jeg gleder meg, årets tema handler om et bredt perspektiv på olje. Alt fra det industrielle til synet på oljeselskapenes innsats i Afrika, til mer ideologiske og filosofiske samtaler om litteratur og teknologi, sier Espen Røsbak, festivalsjef for Kapittel-festivalen

Festivalen ønsker å se på mange aspekter ved oljen. Kapittelsjefen mener det er viktig at innholdet ikke er ensidig.

– Vi vil se på det samfunnsmessige og de historiske perspektivene, så det tror jeg blir bra, sier han.

Trygdekontoret blir til oljekontoret

I en spesialtilpasset variant av det populære NRK-programmet Trygdekontoret, møter Thomas Seltzer et panel i samtale om olje, penger og Stavanger.

– Hvordan skal han snakke om oljen?

– Han skal lede det såkalte oljekontoret, og man hører hvor inspirasjonen kommer fra, sier festivalsjefen, som lover masse spennende på programmet.

I panelet sitter Tore Christiansen, som er administrerende direktør i SFF-gruppen og Oilers-eier, Målfrid Laate, forpleiningsarbeider i Nordsjøen og fagforeningskvinne, Lennart Rosenlund, professor i sosiologi ved Universitetet i Stavanger og Nina Jensen, leder i WWF Norge) og forfatter Cornelius von Jackhelln.

Grunnlovsjubileum

– Hvorfor er oljen så viktig å ha som tema på Kapittel?

– Kapittel er en litteraturfestival, så det er kanskje litt uforutsigbart at vi velger å ha oljen som tema etter de forrige temaene, som var arr og stemme, ser festivalsjefen.

Samtidig mener Røsbak at oljen har preget norsk mentalitet, samfunnsliv og psyke så grunnleggende at det infiltrerer samfunnet vårt på mange måter, også i litteraturen.

Det var grunnlovsjubileet som førte til at olje ble valgt som olje.

– Vi tenkte at dette må vi gjøre, for det er så viktig for den norske utviklingen.

35 arrangement i Fargegaten

Kapittel starter i dag, og varer til søndag. Festivalen starter med et åpningsforedrag på Sølvberget med Kjartan Fløgstad og Espen Søbye.

– Her skal de trekke norgeshistorien i retning av det norske oljeeventyret, sier festivalsjefen.

Mye av programmet skjer på Sølvberget, men nytt av året er at festivalen også trekker ned til Øvre Holmegate, også kjent som Fargegaten.

– Fredag og lørdag på kveldstid trekker vi oss ned til Fargegaten og har mellom 30 og 35 arrangement i løpet av tre timer på fem puber, sier Røsbak.

Fargegaten

Nytt av året er at det skal være opp til 35 arrangement i Fargegaten.

Foto: Hanne Høyland / NRK