Kapittelfestivalen med brev-stunt

107 tilfeldige siddiser får et personlig brev i posten fra en forfatter. En liten tjuvstart før litteraturfestivalen starter i morgen.

Brevstunt

Ønsket til Kapittelfestivalen er å utforske brevsjangeren. Fem forfattere skriver 107 personlige brev til tilfeldige personer i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland

Kjære Lars.

Jeg prøver å si til meg selv at det er fint når noe tar slutt. At ikke alt trenger å vare evig. Jeg tenker at det vi hadde blir finere om vi ikke trekker det ut i det uendelige. At vi avslutter det nå.

Kjersti Annesdatter Skomsvold
Espen Røsbak

Espen Røsbak er leder for Kapittelfestivalen.

Foto: Anett Johansen Espeland

Rundt et bord sitter fem forfattere. En av dem er Kjersti Annesdatter Skomsvold. Hun leser det hun akkurat har skrevet.

– Jeg prøver å skrive et avskjedsbrev. Det gjør alltid litt vondt, avslutte noe som har vært fint. Derfor prøver jeg å avslutte det før det blir fint, sier hun.

Sendes til tilfeldige personer

Skomsvold vet ikke hvem hun skriver til. Hun vet bare at han heter Lars, en mann i Stavanger.

Hun skriver på oppdrag for Norges nest største litteraturfestival: Kapittelfestivalen. I år ønsker festivalen å nå ut til publikum på en helt ny måte.

– Forfatterne skriver brev, på en side, til tilfeldige fornavn. Så er det vårt ansvar å finne adresser til tilfeldige personer med dette fornavnet i Stavanger, sier leder av Kapittelfestivalen, Espen Røsbak.

Festivalsjefen forteller at det hele er ment som en liten, litterær gave. Ideen er hentet fra en utstilling Kunstmuseet åpnet sist uke med franske Sophie Calle. Hun fikk et brev i posten, og hentet inn reaksjoner fra 107 forskjellige kvinner.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Dette er et lite, litterært produkt som dukker opp i postkassa til flere personer vi ikke kjenner. Vi synes det er gøy med et litt overraskende formidlingsprosjekt, sier han.

– Det kan tolkes som reklame

Et lite klistremerke på brevet antyder avsenderen. Dersom mottakeren også skanner to QR-koder på baksiden av brevet, kan dette brukes som inngangsbilletter til kunstutstillingen.

Dessuten skal noen av brevene også stilles ut på ved Mosvannsparken, ikke langt fra museet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kapittelfestivalen

Plutselig kan det dukke opp et håndskrevet brev i postkassen din fra en av disse forfatterne. F.v: Kjersti Annesdatter Skomsvold, Erlend Nøtvedt, Bjørn Arild Ersland, Kristin Auestad Danielsen og Aina Villanger.

Foto: Anett Johansen Espeland

– Vi prøver ikke lure noen, sier Røsbak.

– Men det er vel reklame?

– Ja, det kan tolkes som reklame. Dette er et spontant prosjekt. Det profilerer utstillingen på Stavanger Kunstmuseum og at Kapittel starter denne uka. Samtidig er det et formidlingsprosjekt med et innhold. Det er reelle, litterære gaver vi sender ut, sier Røsbak.

Brev er personlig

Kapittelfestivalen ønsker å utforske brevsjangeren dette året. Skomsvold mener brev ikke bare er historiske dokumenter for samfunnet.

Kjære Arne.

Jeg tør ikke lengre. Leit å si det, men jeg har tenkt på det i flere år. Angsten på vei opp, når vi står på toppen, er ikke lenger til å holde ut. Du kan overta vindsuiten min, og skjermen min legger jeg ut på Finn.no.

Hils Leif og resten av gjengen i Lysebotn.

Bjørn Arild Ersland

– Brevene du fikk og sendte da du var 14 år sier noe om deg for flere år tilbake. Det er som å lese historien til en helt annen person. Et lite gløtt inn til den personen man var før, sier hun.

– Det er noe med brevet. Akkurat som vinylplata, så kan det hende at håndskriften og brevet kommer tilbake, sier Røsbak.

Kapittelfestivalen arrangeres fra 18. til 22. september.