Kapasiteten på føden er sprengt

Pasienthotellet ved Stavanger universitetssykehus er sprengt på grunn av at svært mange kvinner føder nå i sommer.

fødeboom

Lille Mariell må dele plass med mange barn på sykehuset denne sommeren.

Foto: Erik Waage / NRK

Stein Tore Nilsen

Stein Tore Nilsen er sykehusdirektør ved SUS.

Foto: Erik Waage / NRK

Dermed må kvinner overnatte på fødeloftet etter fødsel, og fedre får ikke være sammen med sine nyfødte barn de første nettene.

Selv om sykehuset sommer etter sommer opplever fødselsboom, mener fungerende sykehusdirektør, Stein Tore Nilsen, at det ikke er forsvarlig å utvide kapasiteten på grunn av stor aktivitet i sommermånedene.

– På det jevne går det greit, men når vi opplever at det blir mer enn 20 fødsler, så oppstår slike situasjoner, sier sykehusdirektøren.

– Beklager

– Men hva med de fedrene som må reise hjem, fordi det ikke er plass til dem på pasienthotellet?

– Det er beklagelig, men det er tross alt noe vi må regne med dersom vi skal greie å gjennomføre sommeren med den betjeningen vi har, sier Nilsen.

Han understreker at sykehuset har fødselsboom flere ganger i året, sist var april i år.

– Det medfører ikke at vi har venteplass for fødende som skal inn, men vi har interne ventelister for barselplasser og hotellplasser for våre pasienter, sier hotelldirektøren.

Barnehagefristen kan være årsak

Det er vanskelig å si hva grunnen til at så mange føder om sommeren er, men det spekuleres i om barnehagefristen, som er 1. september, har en innvirkning.

– Det kan være det, men det er litt for tidlig å si. Vi har opp gjennom tidene hatt all verdens forklaringer på fødselsboomer, men det er litt tidlig å konkludere på det enda, sier Nilsen.

Han håper ikke at pasientene opplever sykehusoppholdet som noe negativt, selv om det er sprengt kapasitet.

– Jeg har inntrykk av at de fødende viser stor forståelse for situasjonen, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Sprengt kapasitet på føden

VIDEO: Det var en travel dag på føden ved sykehuset i dag.

Planla å føde før september

Marie Kvia Halsne ble mor for tredje gang denne sommeren til en liten jente, og hun er fornøyd, på tross av sprengt kapasitet på føden.

– Det har gått veldig bra, det har hatt god tid til oss på fødeloftet, og vi har blitt tatt godt vare på her på hotellet, sier den nybakte moren.

For henne og familien var det barnehagefristen 1. september som gjorde at de la fødselen til sommeren. Det betyr at den lille er sikret barnehageplass.

– Det var det vi prøvde på, så var vi heldige og fikk det til. Nå kan vi slappe mer av, sier Halsne.

Far måtte dra hjem

Maria Johannesen er også fornøyd med mottakelsen hun fikk på sykehuset, det var etter barnet var født det fikk merke den sprengte kapasiteten.

– Det var lang kø i resepsjonen ved hotellet, så fikk vi bare beskjed om at alle dobbeltrommene var fulle, og at de kunne tilby enkeltrom, sier Johannesen.