– Det er veldig drøyt at partiene har tenkt at dette er greit. De må ha fullstendig mangel på kunnskap om personvern.
Det sier Malgorzata Agnieszka Cyndecka. Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, og jobber med og forsker på personvern.
Flertallspartiene i Stavanger (Ap, Folkets Parti, MDG, Rødt, Sp og SV) sendte gjennom domenet rodgrontstavanger.no ut e-post med innhold som kan
Det fikk foreldre med barn i SFO og barnehage til å reagere.
– Det jeg reagerer på er at jeg har fått denne e-posten på en adresse som jeg bruker til seriøse ting som informasjon fra kommunen og bank, sier Harald Hammer som har barn som går i SFO i Stavanger kommune.
Kan være brudd på personvernet
Cyndecka sier at Arbeiderpartiet fikk kontaktinformasjon fra kommunen er en ting.
– Men så snart partiet bestemmer at de skal behandle de personopplysningene de fikk til formålet Ap bestemmer og på en måte de selv bestemmer, blir de en behandlingsansvarlig som omfattes av EUs personvernsforordning, sier Cyndecka.
Førsteamanuensis Malgorzata Cyndecka ved Universitetet i Bergen.
Foto: Kim E. Andreassen, Universitetet i BergenDet betyr blant annet at partiet må ha et behandlingsgrunnlag, ifølge Cyndecka
Hun understreker også at foreldrene oppga kontaktinformasjon i forbindelse med at deres unger går på skole. De hadde null forventning om at denne informasjonen skal brukes til politisk reklame.
Politisk rådgiver i Stavanger Arbeiderparti Øyvind Jacobsen.
Foto: Mathias Oppedal / NRKPolitisk rådgiver i Stavanger Arbeiderparti Øyvind Jacobsen påpeker at de har bedt om å ikke få navnene til ungene og foreldrene eller personnummer, men kun e-post adressene.
Han sier også at de har gjort nødvendige rettslige vurderinger.
– Vi er opptatt av å få ut at valget handler om økonomien til familier i Stavanger. Da er det viktig å fortelle hva som er på spill i valget for barnefamiliene.
Ber Datatilsynet se på behandlingen
Gruppeleder for Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde sier at partiet nå har sendt en henvendelse til Datatilsynet.
– Vi har bedt om at de ser på om behandlingen er i tråd med regelverket.
Lunde forteller at han ble overrasket over at flertallspartiene tok så lett på personvernreglene.
– Jeg tror ikke noen av foreldrene hadde forventet at e-postene deres ble brukt slik, sier Lunde.
Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige
Foto: Øystein Otterdal / NRKGruppeleder i Stavanger Arbeiderparti Dag Mossige mener dette er en måte å nå ut med sitt budskap som også andre benytter.
– Det er akkurat som andre kampanjer. Det er en metode for oss å få ut vårt budskap på. Informasjonen i e-posten kunne blitt brukt i papirform eller i post, og e-post er lite inngripende.
– Misbruk av tillit
Det er ifølge Malgorzata Agnieszka Cyndecka feil vurdering fra Mossige.
– Dette er misbruk av personopplysninger som er gitt til kommunen. Kommunen kan ikke holdes ansvarlig for hva partiene har gjort. Opplysninger om private e-post-adresser skal vært trygge hos kommunen.
Hun kaller det en skandale på linje med
hvor Facebook ble saksøkt av statsadvokaten i Washington for å ha gitt analyseselskapet Cambridge Analytica tilgang til flere millioner Facebook-kontoer uten samtykke.– Det partiene i Stavanger har gjort er ikke greit, og er heller ikke lovlig. Men på en måte er det greit at dette kommer opp, for det er valg igjen om to år. Da må partiene være klar over hvilket regelverk som gjelder.
Professor ved Universitetet i Oslo Lee Bygrave, forsker på personvernrett. Han mener partiene er innenfor loven.
– Etter min oppfatning er jeg ikke overbevist om at dette er ulovlig fordi partiene har sendt ut til offentlig tilgjengelige e-poster, og ikke ut fra det politiske ståstedet til foreldrene.