Hopp til innhold

Foreldre fikk e-post med politisk reklame: – Drøyt

Flere foreldre med barn i SFO og barnehage har mottatt politisk reklame på sine private e-postadresser. Det vekker reaksjoner.

Harald Hammer

Harald Hammer reagerer på e-posten han fikk fra flertallspartiene søndag.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Det er tydeligvis en desperasjon hvor de er redde for å tape valget. Men å gå så langt som å sende ut politisk reklame til e-poster lagret hos kommunen, den er ny. Og den er drøy.

Det sier Harald Hammer, som har et barn som går i SFO i Stavanger kommune.

Søndag mottok han en e-post fra domenet rodgrontstavanger.no, som ble registrert samme dag.

Det sittende flertallet i Stavanger kommune (Ap, Folkets Parti, MDG, Rødt, Sp og SV) blir presentert i e-posten, med innhold som oppfattes som politisk reklame.

– Det jeg reagerer på er at jeg har fått denne e-posten på en adresse som jeg bruker til seriøse ting som informasjon fra kommunen og bank, sier Hammer.

Han har vært i dialog med flere foreldre som bekrefter at de har mottatt e-posten.

Utdrag fra e-posten sendt til Harald Hammer.

Et utdrag fra e-posten sendt til Harald Hammer.

Foto: Skjermbilde

I bunnen av e-posten blir man henvist til en avbestillingslenke, som tilhører selskapet Brevo. Selskapet opplyser på sine nettsider at data blir lagret på servere i Belgia og Frankrike.

– Dette er alvorlig, og jeg frykter at e-posten havner i feil hender, eller havner i et system hvor den ligger lagret eller at andre kan kjøpe informasjonen, sier Hammer.

Han forteller til NRK at han stusser på at politiske partier bruker e-poster lagret i kommunale lister til politisk markedsføring.

– At dette blir gjort i disse GDPR-tider, hvor det er høyt fokus på personvern, synes jeg er utidig. Dette på en adresse som jeg ikke ønsker skal bli spredt.

Harald Hammer står på 40. plass for Stavanger Venstre. Han opplyser til NRK at han ikke er aktiv i valgkampen og at han heller ikke har noen politiske verv.

– Mulig alvorlig brudd

Hammer får støtte fra Kjartan Alexander Lunde, som er kommunestyrerepresentant for Venstre i Stavanger kommune.

Kjartan Alexander Lunde

Kjartan Alexander Lunde, kommunerepresentant for Venstre i Stavanger kommune.

Foto: Joachim Steinbru

– Det mest oppsiktsvekkende er at flertallet har fått tak i disse e-postadressene, som er ment til kommunikasjon mellom barnehage, SFO, Stavanger kommune og foreldre.

At flertallspartiene har drevet kampanje på e-post direkte til foreldre med barn i barnehage og SFO, beskriver han som «en svært alvorlig brist på personvernet».

– Det blir sendt ut politisk reklame til foreldre som aldri har samtykket til å motta denne type informasjon på e-postene som har blitt brukt, og det har blitt gjort uten at det er i tråd med personopplysningsloven.

Lunde forteller at saken har blitt meldt inn til personvernombudet i Stavanger kommune.

Fikk innsyn i kontaktinformasjonen

Personvernombud Roy Håland sier til NRK at det ble sendt en innsynsbegjæring til Stavanger kommune.

– Den ble besvart i henhold til regelverket. Stavanger kommune har gjort det på korrekt måte ifølge offentlighetsloven. Hva partiene gjør videre med den informasjonen må de stå inne for.

Roy Håland, personvernombud i Stavanger kommune.

Roy Håland er personvernombud i Stavanger kommune.

Foto: Kristin Høie Walstad / Stavanger kommune

Han forklarer at klasselister er offentlig informasjon, som omfattes av offentlighetsloven.

– Men det er en del krav i personvernforordningen for å behandle data videre, men det kan ikke jeg svare på. Jeg er personvernombud for Stavanger kommune, ikke de politiske partiene.

Bekrefter at de står bak e-posten

Dag Mossige er gruppeleder i Stavanger Arbeiderpartis kommunestyregruppe. Han bekrefter til NRK at det er de som står bak e-posten.

– Det er akkurat som andre kampanjer. Det er en metode for oss å få ut vårt budskap på. Informasjonen i e-posten kunne blitt brukt i papirform eller i post, og e-post er lite inngripende, sier Mossige.

En bekymring er rundt aktøren dere bruker til å sende ut, som visstnok lagrer informasjon i utlandet?

– Det er ingen informasjon som vi har hentet ut som blir lagret på noen server i utlandet. Det er uriktig informasjon. Vi har lest oss opp i forkant av utsendelsen.

Gruppeleder for Ap i Stavanger kommunestyre, Dag Mossige.

Dag Mossige.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Han peker på at private skoler også bruker slike kontaktlister for å reklamere for linjene sine.

– Men politisk kommunikasjon kan ikke sammenlignes med reklame.

Han avviser at flere målgrupper vil få lignende e-poster i innboksen.

– Dette er en gruppe der det er forskjell på utgiftsnivået dersom det blir et maktskifte, og det er derfor særlig aktuelt for denne gruppa.

Hammer peker på at denne fremgangsmetoden tyder på en desperasjon i valgkampen, og at dette er et drøyt steg. Hva svarer du til det?

– Alle har rett til sin egen mening, men ikke til egen fakta. Vi vet at det er stor motstand fra enkelte om at vi skal få ut denne informasjonen.

Må ha rettslig grunnlag

I en e-post til NRK, skriver Camilla Nervik og Ylva Marrable i Datatilsynet at det er kommunen som må vurdere om de har hjemmel til å utlevere informasjon.

– Den som mottar informasjonen og behandler denne videre gjennom eksempelvis e-poster, må sørge for å ha et tilstrekkelig informasjonssikkerhet og rettslig grunnlag for behandlingen i personvernregelverket.

De viser til artikkel 6 i personvernregelverket:

– Hva som er aktuelt grunnlag i det konkrete tilfellet, bør virksomheten selv kunne svare på.

Mossige svarer at dersom det er noen som mener det er noe ulovlig med handlingen, bør de anføre det.

Harald Hammer ser på e-posten han fikk fra flertallspartiene i Stavanger kommune.

Flere foreldre fikk søndag e-post fra flertallspartiene i Stavanger.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Mats Bjønnes i Forbrukertilsynet skriver til NRK at det etter markedsføringsloven ikke er forbudt å dele partiprogram til forbrukere. Heller ikke til dem som har reservert seg mot reklame i Reservasjonsregisteret.

– Forbudet i markedsføringsloven gjelder reklame og gratis aviser fra næringsdrivende. Politiske partier regnes ikke som næringsdrivende, og derfor vil reklame med rent politisk budskap ikke være ulovlig å distribuere via e-post.

Kan slå begge veier

Hammer la ut et innlegg på Facebook i etterkant av å ha mottatt e-posten. Flere har reagert i kommentarfeltene, og andre foreldre bekrefter å ha fått den samme.

Valgforsker Svein Erik Tuastad forteller til NRK at et slikt stunt kan slå begge veier for flertallspartiene.

– Det er politisk risikabelt, fordi det oppleves som innblanding i en privat sfære. Folk liker ikke den måten å gjøre det på, og det kan oppfattes som misbruk av ordninger som er ment for noe annet.

Samtidig peker han på at grepet kan være effektivt i forbindelse med å sette saker på dagsorden.

– De vet nok at det er risikabelt, men de har nok tenkt at det er så viktig å få på dagsorden av det var verdt sjansen. Det er en litt drøy måte å gjøre det på, men vi kan ikke utelukke at det er politisk nyttig.

Svein Erik Tuastad

Svein Erik Tuastad er statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK