Hopp til innhold

Kan saksøke staten for Sverdrup-andeler

Eierne av Johan Sverdrup-feltet kan saksøke staten om de ikke blir fornøyde med statens fordeling av eierandeler.

Johan Sverdrup slik oljeselskapene ser for seg utbyggingen.

Oljeselskapene er enige om at feltet skal se slik ut når det er bygd ut, men de er ikke enige om hvem som får hva.

Foto: Statoil

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke er storeier i oljeselskapet Det norske. Han mener selskapet ikke får nok i fordelingen av Sverdrup-verdiene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De ga fra seg en plan uten å være enige om hvem som skulle ende opp med hvilke verdier. Statoil, Lundin, Petoro, Det norske og Maersk. Eller, nesten alle var enige, bare ikke Røkke-eide Det norske.

De mente fordelingen av verdiene var feil, og dermed må staten, og statsråd Tord Lien avgjøre hvem som skal få hva. Men blir ikke eierne av et av Norges største olje- og gassfelt gjennom tidene enige, hva da?

Til kongen før retten

– Hvis en part er misfornøyd medvedtaket fra departementet kan selskapet påklage vedtaket til Kongen i statsråd. Om man ikke får medhold der, kan selskapet gå til søksmål mot staten for å få kjent vedtaket ugyldig.

Det sier professor i petroleumsrett ved Universitetet i Bergen, Ernst Nordtveit, til Dagens Næringsliv.

Også Catherine Banet ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo, støtter Nordtveits tolkning.

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) etter overrekkelsen av utbyggingsplan for Johan Sverdrup

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) etter overrekkelsen av utbyggingsplan for Johan Sverdrup.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det var dagen før Planen for utbygging og drift (PUD) ble levert, at oljeselskapet Det norske delte en video hvor de forklarte sitt syn på saken. De mente det ikke er tatt hensyn både til volum og verdi, og at de derfor har fått for lite i fordelingen de andre selskapene har blitt enige om.

Dette er fordelingen slik planen legger opp til; Statoil 40,0267%, Lundin Norway 22,12%, Petoro 17,84%, Det norske oljeselskap 11,8933% og Maersk Oil 8,12%. Og det er desimaler som kan avgjøre hvor store inntekter selskapene får.

– Burde vært løst av selskapene

Statsråd Tord Lien var svært fornøyd da han tok imot planen, men han la ikke skjul på at verdiforedlingen burde selskapene har blitt enige om sjøl.

– Dette burde vært løst ute hos selskapene, men når det ikke har skjedd så skal vi gjøre den endelige avklaringen, sa Lien da PUD ble levert.

Planen skal nå ses på av departementet, og skal deretter behandles av Stortinget. At rettslige prosesser kan sette kjepper i hjulene for en rask behandling tar foreløpig statsråd Lien med stor ro.

– Skulle det bli en problemstilling får vi ta det når det kommer, sier Lien til Dagens Næringsliv.

Flere nyheter fra Rogaland