NRK Meny
Normal

Mener Sverdrup-milliardene fordeles urettferdig

Planene for utbygging av gigantfunnet Johan Sverdrup er overlevert til ministeren, men Det norske Oljeselskap nektet å signere avtalen. Statoilsjefen tar det til etterretning.

Statoil skal presentere planene for utbygging av gigantfunnet Johan Sverdrup klokka 08. Men innvendinger fra Det Norske Oljeselskap kan stikke kjepper i hjulene.

VIDEO: Denne videoen viser hvordan Det norske Oljeselskap mener verdiene må fordeles.

– Det er store verdier som skal fordeles, og vi har ikke klart å bli enige med de andre partnerne. Ressursene er ikke fordelt med basis i verdi, som vi mener er et helt avgjørende prinsipp, sier kommunikasjonsdirektør i Det norske oljeselskap Rolf Jarle Brøske til NRK.

I dag presenterte operatør Statoil og partnerne Lundin Norway, Maersk Oil og Det norske oljeselskap plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup for olje- og energiminister Tord Lien.

For få dager siden kranglet oljeselskapene om hvordan milliardverdiene skal fordeles, og de er fortsatt ikke enige. Derfor signerte ikke Det norske den såkalte unitiseringsavtalen i dag.

OED skal bestemme fordelingen

Nå skal derfor Olje- og energidepartementet bestemme hvor mye de forskjellige partnerne skal få. Til den avgjørelsen er klar gjelder Statoils forslag om 40 prosent til Statoil, 22 prosent til Lundin Norway, 18 prosent til Petoro, 12 prosent til Det norske oljeselskap og 8 prosent til Maersk Oil.

– Jeg er veldig glad for at alle fem selskapene nå har signert på PUD og send den til oss. Jeg er også glad for at fire av fem står bak unitiseringsavtalen. De har bedt oss om å gjøre den endelige avklaringen, og det skal vi gjøre, sier olje- og energiminister Tord Lien til NRK.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorfor dette ikke gikk i orden. Fire av fem partnere er enige, og en partner har et avvikende syn. Det har jeg respekt for, og tar til etterretning, sier Statoil-sjef Edar Sætre om saken.

– Som å sammenligne Toten med Vestkanten

I går la Det norske oljeselskap ut videoen over på sine nettsider for å forklare hvorfor de mener fordelingen er urettferdig. De sammenligner ren volumfordeling med å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant.

– For Det norske har det hele tiden vært et avgjørende prinsipp at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi. Når det ikke var mulig å komme til enighet med partnerskapet om dette, kan vi heller ikke signere en avtale, sier administrerende direktør i Det norske Karl Johnny Hersvik.

Bare fem dager før olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal få overlevert utbyggingsplanene for det gigantiske Sverdrup-feltet i Nordsjøen, krangler oljeselskapene om hvordan verdiene skal fordeles.

VIDEO (08.02.15): Forhandlingene om Sverdrup-feltet har gått i vranglås. Disse fem selskapene krangler om milliardverdier i det som blir beskrevet som det største industriprosjektet i norsk historie.