Kan bli streik på norsk sokkel

Streikeviljen er stor før fagforeningene og Norsk olje og gass skal i mekling 30. juni, ifølge SAFE. Konsekvensen kan bli streik som rammer olje- og gassproduksjonen.

Lønnsforhandlinger

Jan Hodneland, forhandlingsleder Norsk olje og gass (t.v.) på vei inn til Riksmeklerens kontor ved tidligere lønnsoppgjør.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

30. juni skal SAFE og Norsk olje og gass (NOG) i mekling på Sokkeloverenskomsten. Meklingsfristen er midnatt 1. juli, og resultatet kan bli streik.

– Våre medlemmer er i harnisk etter NOGs opptreden i forhandlingene, og streikeviljen er sterkere enn noen gang, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

2. juni ble forhandlingene brutt, da Norsk olje og gass la fram et motkrav i forhandlingene.

Hilde-Marit Rysst

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Kravene ville ført til betydelig lavere inntekter for arbeidstakerne, sier Rysst.

– Vanskelig å unngå streik

NOG la blant annet fram krav om å fjerne kompensasjon for tapte fridager i forbindelse med endringer i arbeidsplanen.

– Dette er tidenes verste angrep på en tariffavtale. Riksmekleren har en meget krevende utfordring med å unngå streik på sokkelen fra midnatt 1. juli, sier Rysst.

– Vi er opptatt av at vi skal ha en bærekraftig og konkurransedyktig næring. Da må vi løfte alle steinene for å se hvor vi kan spare inn. Vi mener det er det som må til for å ta vare på arbeidsplassene på norsk sokkel, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder Norsk olje og gass om kravene som ble lagt fram.

LES OGSÅ: Utsetter lønnsforhandlinger i oljeindustrien

Kan ramme produksjonen av olje og gass

– Det å gå til streik vil i alle fall ikke gjøre norsk sokkel mer konkurransedyktig. Det vil være uheldig, men dersom de går til streik så går de til streik, sier Hodneland.

NOG skal i mekling med de tre fagforbudene SAFE, Industri Energi og Lederne parallelt. I verste fall kan det ende med en streik som rammer produksjonen av olje og gass.

– Vi vet per i dag ikke hvilke grupper de tar ut. Det får vi først vite fire dager før. Men det er ikke utenkelig at det kan ramme olje- og gassproduksjon, sier Hodneland.