Hopp til innhold

Joner og Listhaug i flyktningkrangel: – Hva vil dette hylekoret?

Skuespilleren ber folk donere penger til fri rettshjelp til asylsøkere – i innvandringsminister Sylvi Listhaugs navn. Hva vil dette hylekoret, spør Listhaug?

Joner med innfeldt Listhaug

Kristoffer Joner kom med krass kritikk av innvandringsminister Listhaug mandag kveld.

Foto: SCANPIX/Joner/NOAS

«Jeg heter Kristoffer, og i dag ble jeg medlem av Facebook. Dette er min første, og ganske sikkert siste, Facebook-post. Jeg vil at du skal LIKE og DELE den, og nå skal jeg fortelle deg hvorfor»

Slik begynner Facebook-posten til Kristoffer Joner som har tatt fullstendig av i sosiale medier. Skuespilleren som også er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger har reagert på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Facebook-post fra 14. november, der hun skriver:

«Trøkket på tvangsretur og kursendringen i norsk asylpolitikk under Frp og denne regjeringen blir lagt merke til. Det er bra!»

– Hun har vært litt for bråkjekk og litt for tøff i trynet. Oppfører du deg på den måten, får du reaksjoner, sier Joner til Aftenbladet.

Posten forsvant fra Facebook omtrent mellom klokka 20.30 og 21.00, men nå er den aktiv igjen.

Svarer

Innvandringsminister Listhaug har skrevet tilbake på sin Facebook-side:

– Nå har skuespillere, kommentatorer og resten av venstresiden hivd seg på hylekoret. Sist ute er Kristoffer Joner (bilde), som er både skuespiller og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger, skriver hun.

Og fortsetter:

– Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem.

Til NRK skriver Listhaug følgende i en sms.

– Folk må bruke pengene sine på det de vil. Hvis de skal donere i mitt navn ville jeg nok heller at de hadde donert til noen som hjelper flyktningene i nærområdene der de fleste er. Mange trenger skolegang, helsehjelp og andre nødvendigheter vi tar for gitt i Norge. Det hadde vært bedre anvendte penger enn til en interesseorganisasjon for asylsøkere.

Joner har nå svart Listhaug på en sms:

«Men Sylvi. Jeg mener heller ikke at Norge skal ha åpne grenser. Ingen grunn til panikk, les innlegget mitt på nytt, pust med magen og vær så snill og hold deg til saken»

Ber folk donere penger

Tre timer etter publisering hadde over 27.000 likt og over 17.000 delt innlegget til Joner. Videre skriver han:

«Sylvi får mene hva hun vil, men at vår innvandrings- og integreringsminister, uansett hvem han eller hun er, oppfører seg på en så respektløs måte, er på ingen måte greit. At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med. Og er dessuten ganske kvalmende.

Derfor er jeg nå på Facebook. Og derfor vil jeg at du skal hjelpe med å LIKE og DELE denne posten. La oss bruke Sylvis "LIK og DEL"-taktikk. La oss vise at Norge består av langt flere mennesker, med langt bedre holdninger, enn de ca. 7000 som til nå har valgt å LIKE Sylvis lavmål av et budskap.

Og her kommer det beste. Jeg har vært i dialog med NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), og oppfordrer alle til å gi et bidrag på 100 kroner til deres arbeid – i Sylvi Listhaugs navn. For hver eneste donasjon som kommer inn, vil Sylvi Listhaug motta et personlig takkekort fra NOAS. Mitt håp er at hun skal få et trailerlass. Og føler skammen»

– Det er ikke slik at alle skal bo i Norge, men folk må bli skikkelig hørt og saken vurdert på en ordentlig måte. Hvis ikke, begynner dette å bli en stat jeg ikke liker, sier Joner til Aftenbladet.

NRK har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra Joner.