Naboer føler seg utrygge etter innbruddsbølge

Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter at det er begått nesten 20 innbrudd på Jæren den siste måneden, men de tror en omreisende bande står bak.

 Nils Audun Tvedt

Nils Audun Tvedt, fungerende lensmann i Hå kommune, ber naboene på Jæren om å samarbeide og hjelpe hverandre med å passe på husene til hverandre.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Esther Risa Rosland

Omsorgsarbeideren, Esther Risa Rosland møter mange som er bekymret.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Jeg synes det er skikkelig skremmende, folk blir urolige og utrygge. De våger ikke å gå fra husene sine, uten at noen passer på dem når de reiser vekk, sier omsorgsarbeider Esther Risa Rosland.

Hun er langt fra den eneste bekymrede jærbuen NRK treffer i villastrøket på Nærbø. Rett nedi veien opplevde et ektepar det alle her ute frykter, de kom hjem til et endevendt hus.

Stjeler gull og sølv

Ifølge fungerende lensmann i Hå, Nils Audun Tvedt, har det vært nesten 20 innbrudd i boliger på Jæren på én måned.

– Det som går igjen blant de fleste innbruddene er at de stjeler gullsmykker, klokker og sølv. Det virker som det er den godsgruppen gjerningsmennene er mest interessert i, sier Tvedt.

Innbruddene har skjedd midt i de vanligste ferieukene da ikke bare ofrene, men også naboene er på ferie.

– Hjelper ikke med alarm

– Det er vanskelig å ha noen teori, når vi har så lite observasjoner av kjøretøy og folk, men det er klart at en nærliggende tanke for oss er at det kan være omreisende vinningskriminelle, som reiser fra plass til plass, sier lensmannen.

Han mener det like godt kan være en lokal kjeltring som gjør innbruddene.

De aller fleste innbruddene har skjedd ved at tyvene fjerner lister rundt vinduene, og slik kommer seg inn den veien. Det er ikke nødvendigvis slik at det hjelper med alarm.

– Flere av boligene har alarm, men det kan virke som at de sonene innbruddstyvene har tatt seg inn ikke har vært berørt, for vi har ikke fått noen indikasjoner på at de har rømt på grunn av at alarmen har blitt utløst, sier Tvedt.

– Hjelp hverandre

For politiet er det viktig at folk som gjør mistenkelig observasjoner tar kontakt med politiet så fort som mulig.

Lars Erik Aunet

Lars Erik Aunet på Nærbø passet på huset til naboene i sommer.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Vi er på jobb døgnet rundt, og vi ønsker å komme ut så fort som mulig, sier han.

Han ber også naboer være ekstra på vakt.

– Hvis de vet at de har naboer som er på ferie, så er det fint om de som er hjemme tar seg en ekstra runde i nabolaget, for å sjekke om det er ytre ting som kan tyde på at det har vært ubudne folk i husene, sier lensmannen.

Og det gjør Lars Erik Aunet på Nærbø.

– Jeg fikk en melding fra noen som er på ferie i USA om jeg kunne dra å se til huset deres, så jeg dro dit for å ta på noen lys og litt slike ting. Jeg synes det er litt skummelt at det er slik, sier Aunet.