Hopp til innhold

Svakere Equinor-resultat skremmer ikke Egersundere

I fabrikkhallene til Aker Solutions i Egersund er det fullt trøkk i ferien. 15 av de pågående jobbene er på oppdrag fra Equinor. Men selv om oljegiganten tjener mindre penger nå, er det ingen frykt å spore for fremtiden.

Arbeider ved Aker Solutions Egersund

Aker Solutions Egersund har for tiden 15 oppdrag for Equinor.

Foto: Marte Skodje / NRK

Aker Solutions sitt verft på Eigerøy i Egersund med sine 1000 ansatte, har gode tider. Det er høyt tempo, for det er mye som skal leveres, ikke minst til Equinor.

En stor del av vår produksjon går til Equinor. For tiden har vi 15 prosjekter, både store og små, sier Bjarne Berntsen, prosjektkoordinator ved Aker Solutions Egersund.

Equinor la onsdag fram resultatet for andre kvartal. Det viste et overskudd på 76 milliarder kroner, som er mer enn en halvering på ett år.

Mye på grunn av lavere olje- og gasspriser.

Men dette bekymrer ikke de ansatte ved Aker Solutions. Her går produksjonen for fullt.

Fulle ordrebøker langt fram

I en av hallene pågår det et nøyaktig arbeid som krever millimeterpresisjon. En egen oppmåler passer på at rørene som skal sveises sammen før de sendes ut til installasjonen offshore, passer på millimeteren.

Prosjektkoordinator Bjarne Berntsen ved Aker Solutions Egersund

Prosjektkoordinator Bjarne Berntsen ved Aker Solutions Egersund sjekker kvalitet og presisjon på et av rørene som skal sendes ut til en installasjon offshore.

Foto: Marte Skodje / NRK

Vi har full produksjon, og det er veldig mye som skal igjennom. Alle arbeiderne i hallene våre har masse å gjøre. Så det er veldig kjekt. Selv om det er ferie må vi holde aktiviteten ganske høy for å få ferdig det som trengs offshore, sier Berntsen.

Han lar seg ikke skremme av at kvartalsresultatene til Equinor blir stadig svakere.

Mange av oss har mye erfaring, så vi vet at det kommer både opp- og nedturer. Vi jobber for å unngå nedturer. Men for de neste årene ser det veldig bra ut, sier Berntsen.

Påvirker hele byen

Resepsjonist Lisbeth Nodland ved Grand Hotell Egersund begynner å få det travelt igjen, selv om mange fortsatt er på ferie.

Lisbeth Nodland, resepsjonist, Grand Hotell Egersund

Resepsjonist Lisbeth Nodland ved Grand Hotell Egersund.

Foto: Marte Skodje / NRK

Nå var det en som skulle begynne på jobb igjen etter ferien, og forlenget til langtidsopphold. Gjennom hele sommeren har det vært mye trafikk til Aker Solutions med mange gjester, så det er veldig kjekt, sier Nodland.

Aktiviteten ved det tradisjonsrike verftet i Egersund har stor betydning for hele regionen. Enten det går godt, eller er dårligere tider.

Geir Sølve Hebnes Sleveland, hotelldirektør på Grand Hotell Egersund

Hotelldirektør Geir Sølve Hebnes Sleveland på Grand Hotell Egersund.

Foto: Marte Skodje / NRK

Det er klart at dette er en betydelig aktør. Både for forretningstrafikk og konferansemarkedet. Vi merker godt hvis det går dårligere i den bransjen, sier Geir Sølve Hebnes Sleveland, hotelldirektør på Grand Hotell Egersund

Hotellet har også hatt gode tider, og hotelldirektøren er glad verftet på Eigerøy nå sitter med en god ordrereserve som gir arbeid i mange år framover.

Nå har det gått godt lenge, og de har en lang horisont. Det gjør at det er mye positivitet i byen, sier Sleveland.