– Nå har unge en unik mulighet til å komme inn i oljevirksomheten

Hun er 34 år og produksjonssingeniør i oljeselskapet Det norske. Nå anbefaler hun unge og gå mot strømmen og følge i hennes fotspor.

Kristin Alne

Kristin Alne er 34 år og produksjonssingeniør i Det norske. Nå anbefaler hun unge og gå mot strømmen og følge i hennes fotspor.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det går an å snu litt på det. Nå har du faktisk en veldig god mulighet til å komme inn i oljevirksomheten.

Kristin Alne (34) skal onsdag holde foredrag på ONS 2016. De som skal høre på henne er elever fra videregående skoler, elever som skal gjøre viktige karrierevalg den nærmeste tiden.

Les også: – Nei Andreas, vi har ikke jobb til deg, vi heller

Les også: Oljekrisen fører til flere familievoldssaker

I dag er Alne produksjonsingeniør i oljeselskapet Det norske. Hun har ansvar for daglig optimalisering av oljeproduksjonen på Alvheim-feltet. Stavanger-kvinnen startet yrkeskarrieren i verdens største oljeselskap Exxon Mobil.

Unik mulighet

Alne viser til at det i år for første gang ikke var opptakskrav for å komme inn på petroleumsingeniørutdanningen ved Universitet i Stavanger.

Produksjonsskipet Alvheim

Kristin Alne er produksjonsingeniør i Det Norske Oljeselskap (DNO). Hun har ansvar for daglig optimalisering av oljeproduksjonen på Alvheim-feltet.

Foto: Marathon Oil

– Jeg tror jo at både universitetet og industrien vil endre seg i takt med nye behov. Det gjør at du har en unik mulighet foran deg om du velger å gå litt mot strømmen, sier Alne.

Kristin Alne skal onsdag holde foredrag på ONS 2016. De som skal høre på henne er elever fra videregående skoler, elever som skal gjøre viktige karrierevalg den nærmeste tiden.

Hun forstår at mange unge nå har blitt skremt bort fra å satse på å jobbe i oljevirksomheten.

Les også: Arbeidsledigheten doblet siden forrige ONS

Les også: Satser fullt på norsk sokkel - nå øyner de små selskapene muligheten

– Hvis du ikke har noen i oljen, familie, venner, at du ikke kjenner noen, og du kun leser avisen, så kan jeg forstå at folk blir skremt. Nå tror jo jeg at oljen kommer til å dominere i mange tiår, at det er sikkert for dem som går på videregående skole i dag, sier Alne.

Realfag viktig uansett

– Det jeg håper å få frem er at matte og fysikk, realfag generelt, er utrolig viktig. det vil være viktig uansett hva som skjer med oljen i fremtiden. Uansett vil realfag og være viktig å få med seg om en vil være med å utvikle ny teknologi, sier Alne.

–Du snakker veldig fint om oljen og fremtiden, men vi har jo andre, fort eksempel miljøvernere som sier at vi må gå andre veier.

– Det er opp til den enkelte å gjøre seg opp en mening. Jeg tror det er mye lettere å stå og kritisere a si nei, enn å være med å forme industrien vår. Du har mulighet til å være med som enkeltperson til å ta noen kloke valg, og til å være med å dra lasset i den retningen som en selv ønsker. Jeg synes folk skal ta den muligheten, sier Alne.