NRK Meny
Normal

Arbeidsledigheten doblet siden forrige ONS

Under forrige ONS stod Narve Endresen på stand for Aker Solutions. Nå er han arbeidsledig.

Narve Endresen er arbeidsledig. Idag var han på ONS.

Narve Endresen

– En kan jo lure på hvorfor ikke min kompetanse og de tjenestene vi leverte er mer attraktive, sier Narve Endresen som tidligere har jobbet med å øke boreeffektiviteten. Nå er han arbeidsledig.

Foto: Erik Waage / NRK

Som så mange ganger før, er Narve Endresen på plass under oljemessen i Stavanger. Endresen har vært med på hver eneste oljemesse siden 80-tallet, men i år er ting litt annerledes. Han er en av de mange som har mistet jobben på grunn av oljenedturen.

– Jeg er først og fremst på jakt etter ny jobb. Det er alltid lurt å prate med folk. Selv om du kanskje ikke får en jobb innen oljeindustrien kjenner kanskje de noen som har behov for folk, sier han.

Dobbelt så mange arbeidsledige

Forrige gang messen var i byen var i 2014, og Endresen stod på standen til Aker Solutions. Og han er langt fra alene om å returnere til messeområdet som arbeidssøker.

I begynnelsen av august var 11.900 arbeidsledige Rogaland. Det er dobbelt så mange som under oljemessen for to år siden. Ferske tall som NRK har fått fra DNB Markets viser at 38.000 oljejobber har forsvunnet de to siste årene.

– Temaet dette året er «transition», altså fundamental endring. Og det er vi midt oppi, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil.

Narve Endresen

Narve Endresen har truffet på mange gamle kjente, og bruker tiden på ONS til å lete etter jobb.

Foto: Erik Waage / NRK

Ga ut 200 gratisbilletter

Før kronprins Haakon åpnet oljemessen, besøkte han Mulighetsterminalen i Stavanger. Det er et møtested for arbeidsledige.

– Det gjør inntrykk å treffe folk som er i en slik situasjon, sier han.

Via Mulighetstreminalen har over 200 arbeidssøkere fått gratisbilletter til ONS i år. Deriblant Endresen.

– Jeg har vel rundt 400 visittkort med meg. Hvis jeg går tom får jeg reise hjem å hente mer, sier Endresen.

Eldar Sætre på ONS

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre sier oljenæringen står midt oppi en fundamental endring.

Foto: Rebecca Bjerga

– Er et paradoks

Tidligere har ONS vært en arena hvor jobbene har blitt kastet etter deg. Det er helt andre tider nå, og det merker småbarnsfaren.

– Det er et paradoks. Jeg har jobbet med å øke boreeffektivitet, og sparte Statoil for 100 millioner innenfor plugg-operasjoner. En kan jo lure på hvorfor ikke min kompetanse og de tjenestene vi leverte er mer attraktive.

Han er forberedt på å bruke store deler av uken på messeområdet.

– Det er ikke sikker at jeg havner i oljeindustrien når jeg nå skal søke ny jobb. Men jeg har jobbet her siden 1987, og da har det blitt en baby for meg.