Hopp til innhold

– Vi skulle ha låst døra slik at vi ble enige der og da

Høyre i Sandnes trodde de hadde en avtale med Frp – helt til det kom en SMS om at forhandlingene var over.

Stanley Wirak, Pål Morten Borgli, Norunn Østråt Koksvik,

Tonen var god mellom Stanley Wirak (kommende Ap-ordfører), Pål Morten Borgli (kommende Frp-varaordfører og Norunn Østråt Koksvik da de møttes i NRKs valgstudio på valgdagen.

Foto: NRK / NRK

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland.

Foto: Privat

– Vi har ikke vært tydelige på hvor langt vi var villige til å gå, sier en selvkritisk leder i Sandnes Høyre, Thor Magne Seland.

Det politiske puslespillet i Sandnes fikk en overraskende løsning da Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet annonserte at de tok henholdsvis ordfører- og varaordførerstolen fredag kveld.

Tross oppgang for Høyre i kommunen førte ikke forhandlingene mellom dem og Kristelig Folkeparti, Venstre og Frp fram. Kabalen gikk i stedet opp med et valgteknisk samarbeid mellom Ap, Frp, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og SV.

– Skiltes på at de skulle komme tilbake

Seland forteller nå om det Høyre trodde var enighet med KrF, V og Frp, men som endte i en SMS om at forhandlingene var brutt.

– Det var helt ferdig spikret (se tekst i ramme nederst), og vi hadde bare en bit igjen av forhandlingene. Frp skulle ha runde med sine, men derfra og ut glapp det for oss. Vi skulle ha låst døra en stund til, slik at vi ble enige der og da, sier Seland, og legger ikke skjul på verken overraskelse eller skuffelse.

Frp trengte 15 minutter, ifølge Seland. Det ble lenger enn som så.

– De skulle bruke fem minutter på å kjøre, fem minutter på å snakke med sine, og fem minutter på å komme opp igjen. De skulle komme tilbake til forhandliingsbordet, det var det vi skiltes på, sier Høyre-lederen i Sandnes.

Stanley Wirak

Stanley Wirak (Ap) tar over ordførervervet fra Høyre.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Mener de glemte taktikken

Det varte og det rakk, men så kom en tekstmelding.

– Vi fikk en SMS ganske mye senere enn de 15 minuttene med beskjed om at forhandlingene var over. Defra og ut har vi ikke hatt kontakt, sier Seland.

Han mener Høyre gjorde feil da de tenkte mer politikk enn taktikk.

– Vi hadde litt for mye forkus på å få bygget en plattform for de neste fire årene, og litt for lite på posisjonene som var viktig for enkelte. Jeg tar sevkritikk på at dette ikke var den smarteste måten å gjøre det på.

– Mener du at dere tidligere skulle sagt til Frp at dere kunne godta Pål Morten Borgli som varaordfører?

– Ja, det burde vi ha gitt beskjed om tidlig – og klarere, sier han.

Taus ordfører

Om forhandlingene mellom Høyre, sentrum og Ap, sier han at de tidlig skjønte at det ikke kom til å føre fram.

– Vi så ikke at vi ikke kunne komme i mål politisk. Vi klarte ikke å lage en skriftlig avtale, men det greide vi med de andre, sier han.

Ordfører Norunn Østråt Koksvik har hittil ikke villet uttale seg til NRK. Hun henviser til Seland, men sier til Aftenbladet.no at hun ikke vil være gruppeleder for Høyres 15 bystyrerepresentanter i Sandnes.