– Vil samarbeide med sentrum

Til tross for at Høyre og Frp kan få rent flertall i sykkelbyen er resultatet langt fra avgjort.

Norunn Østråt Koksvik

Norunn Østråt Koksvik og Høyre er den store valgvinneren i Sandnes.

Foto: NRK

I Sandnes forsterket Høyre sin posisjon, gikk fram 7,6 prosentpoeng, og fikk hele 30,3 prosent og 15 plasser i bystyret. Fremskrittspartiet fikk 22,6 prosent og Arbeiderpartiet 21,5 prosent. Begge 11 plasser hver.

Se fullstendig oversikt nederst i saken

– Jeg håper i hvert fall på at det blir en koalisjon der sentrum er med. Jeg personlig mener at Høyre skal satse rundt sentrum, slik høyre sentralt gjør. Men nå skal jeg vente på hva mine folk i forhandlinger kommer frem til.

Selv om Høyre og Frp har mulighet for rent flertall i Sandnes er ikke forrige periodes ordfører Norunn Østråt Koksvik sikker på at det er det hun vil.

– Jeg synes at for Sandnes sin del, med alle utfordringene vi har, er det greit med bredest mulig flertall, sier hun.

Også en personlig seier

Østråt Koksvik er svært glad over resultatet.

– Det var jo mer enn vi turde å håpe på. Vi håpet på 30 prosent, og det klarte vi. Jeg synes Høyre i Sandnes har gjort en fantastisk flott valgkamp. Vi har vært redelige, snakket om vår politikk, og ikke lovt mer enn vi kan holde, sier hun.

Hun tenker også at et så godt resultat er en personlig seier. Østråt Koksvik tok over etter svært populære Jostein Rovik, som hadde styrt Sandnes fra 1994 til 2007.

– Jeg tenker at hvis folk ikke hadde likt meg hadde vi ikke scoret så høyt, så det er veldig godt å få dette resultatet. Jeg har fått hørt litt at jeg er usynlig og sånn, men jeg er meg selv. Og vi har en fantastisk flott gruppe i Høyre, sier Østråt Koksvik.

Video Sandneskandidater

Stanley Wirak, Pål Morten Borgli og Norunn Østråt Koksvik i valgstudio med programleder John Gunnar Skien.

Håper på samarbeid

Arbeiderpartiet i Sandnes fikk varaordføreren i Sandnes i forrige periode, og var en viktig del av koalisjonen. Ordførerkandidat Stanley Wirak håper på en videreføring, men er ikke sikker.

– Høyre og Frp har jo rent flertall, og styrket flertall i Sandnes, så det er vel naturlig at de snakker sammen først, sier Wirak.

Det samme håper Fremskrittspartiet på. Sandnes ble i går den 21. største Frp-kommunen i Norge, og den største av landets storbyer.

– Et styringsdyktig blått Sandnes

Nå håper partiets ordførerkandidat, Pål Morten Borgli på at de ikke blir sittende på gangen etter nok et kommunevalg.

– Vi er klare til å forhandle med hvem som helst, nå etter vårt strålende valgresultat. Vi er veldig glade for at Sandnes er Frp-bastion også etter dette valget, sier Pål Morten Borgli.

– Nå må vi se på hvilke saker som forener oss, for det er veldig mange. Jeg tror det er bredt nok flertall nå til at vi kan ha et styringsdyktig blått Sandnes som kan ha en retning som kan gjøre at vi får tilbake den gode økonomien, sier han.

Og til tross for at kommunen var med i prøveprosjektet med elektronisk forhåndsstemming, så var det nettopp her opptellingen av stemmene tok lengst tid i fylket.

Resultater for Sandnes

Sandnesvalg
Foto: http://www.nrk.no/valg2011/valgresultat/