– Dette var godt! Jeg kan godt ende opp på institusjon om jeg får servert dette, sier Kari Thu.
75-åringen er tidligere ordfører i Stavanger, og er nå engasjert i Nasjonalforeningen for folkehelsen, spesielt med fokus på mat for eldre.
– I dag er det for mye kjedelig og næringsfattig mat som blir servert. Det skyldes nok at personalet har liten tid. Samtidig vet vi at riktig mat kan gjøre at eldre bruker mindre medisiner, så dette er det verdt å satse på, sier Thu.
- Les også:
- Les også:
Stor interesse for å delta
Det er landbruks- og matdepartementet som står bak konkurransen, der institusjoner over hele landet blir oppfordret til å sende inn bilder av maten de serverer. En jury skal så reise rundt og smake på noen utvalgte menyer.
– Det var folk som meldte seg umiddelbart, så dette lover godt. Det er en fin måte å sette søkelyset på mat– og måltidsomsorgen på sykehjem, sier Kari Birgitte M. Wiig ved Måltidets Hus i Stavanger.
Hun er ansvarlig for prosjektet i Rogaland, og inviterte i dag folk fra helsesektoren og andre sentrale aktører for å smake på noe av den eldrematen som er utviklet til nå.
– Det sosiale er svært viktig
– Den maten vi serverer her er tenkt for folk med spesielle behov. Vi er helt sikre på at det er mange kloke hoder der ute med mange gode ideer til hvordan det kan lages god og næringsrik mat til eldre pleietrengende, sier hun.
Kari Thu skal sitte i juryen for bidragene fra institusjoner i Rogaland.
– Maten må være næringsrik og se delikat ut. Det nytter ikke med hvit mat på en hvit tallerken. I tillegg er det sosiale rundt maten svært viktig, sier Thu.
- Les også:
Nils Andreas Mjelde er kjøkkensjef på Måltidets Hus, og serverte i dag veganburgere tilpasset eldre.
– De er laget på 20 minutter, så det er ikke tidkrevende eller vanskelig. Jeg tror til syvende og sist det er pengene som avgjør hvor god mat som serveres, og de pengene bør komme. Det fortjener de eldre, sier han.