Hopp til innhold

Her tester hun framtidas mat for eldre

Flere sykehjem rundt om i landet skal nå konkurrere om å lage den beste maten tilpasset eldre.

Tester framtidas mat for eldre

TESTPERSON: Kari Thu prøver mais- og ertepure, som har tilpasset konsistens for folk med spisevansker. Det legges også mye vekt på farger og utseende.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette var godt! Jeg kan godt ende opp på institusjon om jeg får servert dette, sier Kari Thu.

Tester eldremat

FOLKSOMT: Ansatte i omsorgssektoren og andre aktører ble invitert til å smake på fremtidens mat for eldre.

Foto: Anders Fehn / NRK

75-åringen er tidligere ordfører i Stavanger, og er nå engasjert i Nasjonalforeningen for folkehelsen, spesielt med fokus på mat for eldre.

– I dag er det for mye kjedelig og næringsfattig mat som blir servert. Det skyldes nok at personalet har liten tid. Samtidig vet vi at riktig mat kan gjøre at eldre bruker mindre medisiner, så dette er det verdt å satse på, sier Thu.

Stor interesse for å delta

Det er landbruks- og matdepartementet som står bak konkurransen, der institusjoner over hele landet blir oppfordret til å sende inn bilder av maten de serverer. En jury skal så reise rundt og smake på noen utvalgte menyer.

– Det var folk som meldte seg umiddelbart, så dette lover godt. Det er en fin måte å sette søkelyset på mat– og måltidsomsorgen på sykehjem, sier Kari Birgitte M. Wiig ved Måltidets Hus i Stavanger.

Hun er ansvarlig for prosjektet i Rogaland, og inviterte i dag folk fra helsesektoren og andre sentrale aktører for å smake på noe av den eldrematen som er utviklet til nå.

Lager framtidas mat for eldre

SERVERTE SMAKSPRØVER: Kokk fra Gastronomisk Institutt, Stig Fagerholt, står bak de spesiallagede mais- og ertepureene.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det sosiale er svært viktig

Lager mat for eldre

ENGASJERT: Nils Andreas Mjelde serverte en allergitilpasset veganburger, som han mener kan falle i smak blant eldre.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Den maten vi serverer her er tenkt for folk med spesielle behov. Vi er helt sikre på at det er mange kloke hoder der ute med mange gode ideer til hvordan det kan lages god og næringsrik mat til eldre pleietrengende, sier hun.

Kari Thu skal sitte i juryen for bidragene fra institusjoner i Rogaland.

– Maten må være næringsrik og se delikat ut. Det nytter ikke med hvit mat på en hvit tallerken. I tillegg er det sosiale rundt maten svært viktig, sier Thu.

Nils Andreas Mjelde er kjøkkensjef på Måltidets Hus, og serverte i dag veganburgere tilpasset eldre.

– De er laget på 20 minutter, så det er ikke tidkrevende eller vanskelig. Jeg tror til syvende og sist det er pengene som avgjør hvor god mat som serveres, og de pengene bør komme. Det fortjener de eldre, sier han.

Framtidas mat for eldre

ALTERNATIVT: Burgeren består av olje, kikerter, hvitløk og chili. Brødet er uten melk.

Foto: Anders Fehn / NRK