Hopp til innhold

Politiet hentet Neda (12) og familien i natt

12 år gamle Neda Ibrahim og familien hennes er nå sendt ut av landet. Etter ti år i Norge er de på vei til Jordan.

Familien Ibrahim på Dale asylmottak

Familien Ibrahim på Dale asylmottak. I natt ble familien hentet av politiet i hjemmet deres i Sandnes. Neda Ibrahim (12), Nael Ibrahim (5), mor Romah Ibrahim, Dima Ibrahim (9) og Zuher Ibrahim (11).

Foto: Erik Waage / NRK

Knust inngangsdør

Politiet knuste vinduet for å ta seg inn til familien.

Foto: Mari Friestad

I natt ble familien hentet av politiet i hjemmet deres på asylmottaket på Dale i Sandnes.

– Familien er nå sendt ut av landet med fly, sier Heidi Bjerga i støttegruppa for Nedas familie til NRK.no.

Familien er nå på vei til Jordan. Dette blir bekreftet av politiet.

– Familien ble hentet og er på vei til Amman i Jordan, sier Jarle Søyland, leder ved utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt, til NTB.

– Knuste vinduet på døren

Stavanger Aftenblad har snakket med Neda selv på telefon fra Stavanger lufthavn, Sola.

– Politiet kom halv to i natt for å hente oss. De knuste vinduet på døren vår for å kunne låse opp fra utsiden, forteller hun til Aftenbladet.

Støttegruppa om Neda - Knut Andreas Sømme

VIDEO: Knut Andreas Sømme, talsmann for Nedas familie om utsendelsen av Neda.

Gitt asylbarna et ansikt

Aina Waage i Nathan-rettssaken

Aina Waage, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved SUS.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK
Inngangsdøra

Inngangsdøra til Neda og familien.

Foto: Mari Friestad

Snart 12 år gamle Neda Ibrahim og familien hennes har bodd på Dale asylmottak i Sandnes i ti år. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor.

Familien kom til Norge som statsløse palestinere i 2003. Nå er faren hennes siktet for å ha oppgitt feil identitet til myndighetene. I slutten av mars ble han arrestert av norsk politi da de fant et jordansk pass i familiens bolig.

– Mor til Neda ringte meg fra flyplassen på Sola klokka 04.30 og var meget fortvila over situasjonen, sier Aina Waage, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Hun har gjennom flere år jobbet som behandler for barn ved Dale asylmottak, Norges største mottak.

– Et stort tankekors

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», sa elleve år gamle Neda Ibrahim da Dagsrevyen besøkte Dale asylmottak for snart to år siden. Sitatet ble omslaget på boken om de lengeværende asylbarna, og Neda har blitt et eksempel i den store debatten. Hun fikk Annette Thommessens minnepris i 2012.

Asylsaken skulle blitt prøvd for retten over sommeren, men i natt kom altså politiet hjem til familien på Dale og transporterte dem til flyplassen.

Aina Waage fortviler over situasjonen familien befinner seg i.

– Det jeg syns er et stort tankekors er at familien har en advokat som skal føre saken og prøve Utlendingsnemda (UNE) sin avgjørelse for tingretten. Det vet UNE om, og det er forferdelig at de ikke kan få være i fred mens de venter på en juridisk beslutning, sier hun.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim og familien hennes er sendt ut av landet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Sjokkert rektor

Kåre Andreas Folkvord er rektor på Aspervika skole, der 12 år gamle Neda var elev.

– Dette er sjokkerende. Vi er en skole med mange minoritetselever, og har opplevd dette før. Det spesielle i denne saken er at Neda har bodd i landet og ti år og vært elev hos oss i seks år, sier rektoren.

Overrasket

Advokat Arild Humlen har stevnet staten ved Utlendingsnemnda for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i denne saken.

– Aksjonen kom overraskende, sier han til NRK.no

Humlen forteller at fristen for å komme med de siste bemerkningen til Oslo tingrett gikk ut i dag. Dette i forbindelse med at dommeren ønsker å ta stilling til om det skal avsies en midlertidig bestemmelse.

– Dette skal hindre norske myndigheter å sende ut familien før rettssaken senere i høst. Derfor er det mangel på skjønn å sende ut familien nå, sier han.

Se tv-reportasje om Neda her:

Video Asylbarn sliter

Se TV-reportasje om Neda (arkiv).