Hopp til innhold

Høyesterett forkaster anken til Neda

Familien Ibrahims anke nådde ikke fram. Neda og familien får ikke fremme saken sin for Høyesterett, og har ikke flere muligheter i det norske rettssystemet.

Neda Ibrahim

ANKE AVVIST: Neda Ibrahim og familien ble tvangsreturnert til Jordan i 2013.

Foto: Tine Poppe

– Det er med stor sorg, skuffelse og skam vi meddeler dette. Avslaget gir ikke noen grundig begrunnelse, melder støttegruppa på sin Facebook-side.

«Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett», heter det i beslutningen.

Dette betyr at retten mener at avgjørelsen i saken ikke får betydning for andre saker.

– Tre års ventetid er over. Håper deres er knust. De kan vurdere å ta det videre til Strasbourg, men der er det mange års ventetid. Spørsmålet er om de nå skal få støtte til å prøve å komme seg videre der de er, sier Bjerga til NRK.

Nedas foreldre, Said Ahmad Gharib Abdalla og Rimah Taher Amin Abdalla, er idømt å betale staten 14.500 kroner i saksomkostninger.

Har fått fem avslag

Neda Ibrahim, hennes foreldre og tre yngre søsken ble tvangsreturnert til Jordan i juni 2013 etter ti år i Norge. Da avslørte politiet at foreldrene, som sa de var statsløse palestinere, hadde jordanske pass og hadde løyet om hvor de kom fra.

De to yngste av de fire barna er født i Norge. Familien har i alt fått fem avslag på søknad om asyl i Norge. Humlen tok det siste vedtaket fra UNE om utvisning av familien til Oslo tingrett, som opprettholdt nemndas vedtak.

Saken ble anket videre til lagmannsretten, som altså forkastet anken. Deretter forsøkte familien å anke til Høyesterett, som nå ikke vil behandle anken.

– De er fortvilet

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få dokumentert at retten i Norge mener at barn skal betale for foreldrenes feilgrep, sier Heidi Bjerga.

Hun har ikke snakket med familien selv ennå, men det har andre medlemmer i støttegruppa gjort.

– De er fortvilet, og ber oss om å ikke glemme barna, og det gjør vi ikke. Vi skal følge dem opp videre i lang tid, sier hun.

Neda ble i 2013 kåret til «Årets nordmann» av Ny tid for å ha gitt asylbarna et ansikt med sitatet «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

– Nå ser det ut som om Neda har fått bekreftet det hun sa. De har lenge hatt et håp om at Norge liker dem likevel, sier Bjerga.