Hopp til innhold

Haxi-sjåførene driver lovlig virksomhet

De to sakene mot Haxi-appen er ute av rettssystemet. I sommer ble tre sjåfører frikjent av Høyesterett. Nå sier statsadvokaten nei til å omgjøre politiets henleggelse av en annen Haxi-sak.

Haxi

De to sakene mot Haxi-appen er ute av rettssystemet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Avgjørelsen betyr at Haxi opererer innenfor loven, mener selskapets medstifter Alexander Soender.

Saken stammer fra oktober 2014 da Norsk Transportarbeiderforbund anmeldte appen for brudd på yrkestrafikkloven. I oktober ble saken henlagt av Oslo politidistrikt. Begrunnelsen var at det ikke «antas å være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold.»

Avgjørelsen om henleggelse ble påklaget.

Les også: Høyesteretts Haxi-avgjørelse er godt nytt for Uber

Når statsadvokaten nå ikke vil omgjøre henleggelsen, betyr det i praksis at Haxi opererer innenfor nåværende lovgiving.

Mangler bestemmelser

– Oppgaven er nå politisk, og vi bidrar med innspill til modernisert lovgiving, skriver selskapets medstifter Alexander Soender i en pressemelding.

Alexander Soender

Haxi-selskapets medstifter Alexander Soender sier selskapet vil bidra med innspill til modernisert lovgivning.

Foto: SADRIA

Tidligere i sommer frikjente Høyesterett tre Haxi-sjåfører i en annen sak fordi dagens lovverk ikke har bestemmelser som gjelder slike applikasjoner.

Les også: Haxi-saken opp i Høyesterett

Les også: Høyesterett forkastet anken i Haxi-saken

Det var i fjor høst politiet i Stavanger gjennomførte flere aksjoner mot sjåfører som hadde registrert seg i taxi-appen.

Tre av sjåførene som tok saken for retten ble frifunnet i både tingretten og i lagmannsretten for pirattaxikjøring. Dette ble anket av påtalemyndigheten i juni i år, da de mente retten hadde forstått loven feil. Det var denne anken Høyesterett avgjorde i sommer.

Dermed er begge Haxi-sakene ute av rettssystemet.

Dag-Einar Sivertsen Norsk Transportarbeider Forbund

Andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Dag-Einar Sivertsen, reagerer negativt på at statsadvokaten opprettholder henleggelsen av deres anmeldelse

– Utrolig skuffende

Andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Dag-Einar Sivertsen, reagerer overfor FriFagbevegelse på at statsadvokaten opprettholder henleggelsen av deres anmeldelse.

Les også: Mens taxinæringen sliter, håver piratsjåførene inn

Les også: Politiet vil ha tydelig regelverk for Uber

– Det er utrolig skuffende at man ikke tar slik kriminalitet på større alvor. Myndighetene har stemplet dette som ulovlig, og man har fri tilgang på elektroniske medier hvor man kan se at dette bedrives åpent. Dette blir jo som å kjøre for fort gjennom politiets radarkontroll uten at de griper inn, sier Sivertsen.