Hopp til innhold

Høyesterett forkastet anken i Haxi-saken

Tre Haxi-sjåfører i Stavanger ble frifunnet i tingretten, men dommen ble anket. I dag forkastet Høyesterett anken i den såkalte Haxi-saken.

Haxi

Høyesterett har forkastet anken i den såkalte Haxi-saken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er befriende å få en rettskraftig dom, som slår fast fra øverste rettsinstans at Haxi er lovlig. Alle kan nå bruke appen vår uten bekymring, sier Haxi-gründer Aleksander Soenders til E24.

I fjor høst gjennomførte politiet i Stavanger flere aksjoner mot sjåfører som hadde registrert seg i taxi-appen.

Tre av sjåførene som tok saken for retten ble frifunnet i både tingretten og i lagmannsretten for pirattaxikjøring. Dette ble anket av påtalemyndigheten i juni i år, da de mente retten hadde forstått loven feil. Det er denne anken Høyesterett nå har anket.

Tydelig dom

Erik Ulvesæter, sjåførenes forsvarer er fornøyd med dommen fra Høyesterett, og påpeker at dommen er både klar og tydelig.

– Det ser ikke ut som Høyesterett har funnet noe tvilsomt, og ser ingen grunn til å følge påtalemyndighetens resonnement når det gjelder lovtolkningen. De har sagt at en eventuell utvidelse av den straffesanksjonerte løyveplikten må bli opp til lovgiver å endre, sier Ulvesæter til E24.

Vil saksøke politiet

Det var i slutten av 2014 at politiet aksjonerte mot og anmeldte flere sjåfører for brudd på yrkestransportloven. Blant annet ved at en politi i sivil var passasjer i en av sjåførenes biler. Sjåføren fikk tre måneders bruksforbud på bilen som ble brukt til kjøringen, pluss 8.000 kroner i forelegg.

Til E24 sier Haxi-gründeren at han nå vil saksøke politiet for å ha bøtelagt uten å lovhjemmel til dette.