Hopp til innhold

Skal samle inn 400.000 kroner til forskning på kvinnehelse

Kritikken hagler etter at tre kjendiskvinner markedsfører sin egen skjønnhetsklinikk som «kvinnehelse». Nå er det startet pengeinnsamling til forskning på «ekte kvinnehelse».

Ann Kristin Thorkelsen i Sanitetsforeningen i Rogaland

Sanitetskvinnene er jublende glade for både engasjementet og pengene fra Spleis. Fylkesleder Ann Kristin Thorkelsen i NKS Rogaland sier den nye skjønnhetsklinikken i Oslo har skapt debatt.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Så langt er det kommet inn mer enn 300.000 kroner.

– Det er helt utrolig. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at vi skulle opp i slike tall. 400.000 ble satt som et hårete mål, sier Anette Bellika Finnanger.

Sammen med venninnen Lina Aas-Eng har hun tatt initiativ til innsamlingen.

Pengene samles inn via Spleis og går til Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) og forskning på kvinnehelse. Innsamlingen har fått navnet «Kronerulling for ekte kvinnehelse».

Les også 7 områder innen kvinnehelse ekspertene mener vi må prioritere

En kvinne får satt en sprøyte med botox midt mellom øyenbrynene.

Bakgrunnen for innsamlingen er lanseringen av klinikken Nomi Oslo, som blant annet eies av kjendiskvinnene Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø.

Trioen har fått kritikk for å bruke ordet «kvinnehelse» i markedsføringen av klinikken.

Det er investert cirka 40 millioner kroner i klinikken. Finnanger skulle ønske de pengene ble brukt til noe helt annet.

– Vi mener det er 40 millioner bedre måter å bruke 40 millioner kroner på. For eksempel tar det i snitt sju år å få diagnosen endometriose, og man vet ikke hvorfor svangerskapsforgiftning oppstår. Det trengs definitivt mer penger og mer fokus på kvinnehelse, sier hun.

Fra venstre: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord

Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord åpner snart klinikk på Frogner i Oslo. Lanseringen går ikke upåaktet hen.

Foto: Julie Pike

Mener ordbruken er feil

Sanitetskvinnene er jublende glade for både engasjementet og pengene. Fylkesleder Ann Kristin Thorkelsen i NKS Rogaland sier den nye skjønnhetsklinikken i Oslo har skapt debatt også blant medlemmene deres.

– En del av det klinikken driver med, er kvinnehelse. Men mye er ikke det. Så de burde ta vekk ordet «kvinnehelse», sier hun.

Spleis for kvinnehelse

Så langt har pengene kommet inn i et mye større tempo enn initiativtakerne forventet. Spleisen ble startet fredag.

Foto: Skjermdump

Vanessa Rudjord har overfor TV 2 poengtert at de ikke mener alle estetiske behandlinger er et spørsmål om kvinnehelse.

Finnanger mener likevel at det er det som har endt opp som det dominerende budskapet.

– Jeg mener det er problematisk at de tar begrepet «kvinnehelse» i bruk. I all hovedsak vil det ikke være det folk kommer til klinikken for, sier hun.

Les også Skjønnheten kommer utenfra

Live Nelvik

Mener behandlingen flytter grenser

Overlege og spesialist Tilde Broch Østborg ved kvinneklinikken ved Stavanger universitetssjukehus reagerer også på koblingen mellom en skjønnhetsklinikk og kvinnehelse.

– Det er helt greit å åpne en slik klinikk. Men de forsøker å gi en ny innpakning til et gammelt produkt slik at det fremstår mer spiselig for offentligheten, sier hun.

Tilde Broch Østborg

Overlege og spesialist Tilde Broch Østborg ved SUS.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Østborg mener behandlinger som skal fjerne rynker eller kroppsfett er problematiske fordi det flytter grensene for hva vi oppfatter som normalt.

– Selv dem av oss som tror vi er ganske tydelig imot dette, begynner å tvile. Det forsterker et press om ikke å akseptere naturlig aldring, sier overlegen.

Hun er usikker på om debatten rundt klinikken og begrepet kvinnehelse egentlig vil føre til noe.

– Kvinnehelse har blitt mye debattert de siste årene. Men ressursene, midlene og de reelle endringene uteblir. Samtidig vil de som er tilhengere av estetisk medisin reagere på det de oppfatter som et hylekor av moralister. De blir enda mer sikre på at dette skal de ha, sier hun.

NRK har vært i kontakt med Nomi Oslo, men har foreløpig ikke fått svar.