Hopp til innhold

Hanne-saken skaper politisk storm i Stavanger

Frp og Høyre skiller lag i den politisk betente saken om autisten Hanne Hjorteland i Stavanger. – Høyre blir dolket i ryggen av sin samarbeidspartner, mener statsviter.

Hanne Hjorteland

Hanne Hjorteland trenger tett oppfølging, og har fått ulike behandlingstilbud. Det er uenighet om hun bør ha et kommunalt eller privat helsetilbud.

Foto: Erlend Frafjord / NRK

– Stavanger kommune må offentlig beklage behandlingen Hanne Hjorteland har fått, både til henne og foreldrene.

Dette sier Christian Wedler, ordførerkandidat og gruppeleder for Frp i formannskapet i Stavanger.

Han og partiet vil deretter be rådmannen om ny behandling av saken.

– Hanne må ha det tilbudet hun har i dag. Tiden er inne for å ha litt mer varme i kalde kommunale vedtak, mener Frp-toppen.

Christian Wedler og Christine Sagen Helgø

UENIGHET: Christian Wedler (Frp) bryter med sin samarbeidspartner og ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), i Hanne-saken. Wedler ber ordføreren beklage offentlig kommunens behandling av autisten Hanne Hjorteland.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Hanne Hjorteland, en 25 år gammel kvinne med autisme og psykisk utviklingshemning, er for tiden i et privat behandlingstilbud, men kommunen vil ha henne tilbake – til foreldrenes sterke protester.

Nylig ble Stavanger kommune politianmeldt for voldsbruk mot Hanne.

Høyre fastholder at de vil flytte Hanne tilbake til et av kommunens bofellesskap. Stikk i strid med den linjen Frp nå velger.

Ifølge Wedler har Frp ikke brutt med Høyre noen gang denne valgperioden, verken i bystyret eller i formannskapet.

– Jeg håper det ikke blir nødvendig denne gangen heller, og at Høyre til slutt vil støtte oss.

Statsviter: – Dolking i ryggen

Sterkt samhold og god personkjemi har vært flertallspartienes styrke i Stavanger, mener Svein Tuastad, statsviter ved Universitetet i Stavanger.

– Utspillet fra Wedler representerer noe helt annet, og signaliserer splittelse overfor velgerne, sier Tuastad.

Svein Tuastad

Svein Tuastad (UiS), statsviter.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er høyst uvanlig at en gruppeleder i samarbeidskoalisjonen bryter med de andre på denne måten og kritiserer kommunen i en så mye medieomtalt og prinsipielt viktig sak. Wedler ser ut til å dolke Høyre litt i ryggen, fortsetter statsviteren

Han mener dette kan ha sammenheng med at vi nå er inne i et kommunevalgår hvor partiene i større grad må markere seg på egen hånd.

Høyre-topp: – Høyst uvanlig innblanding

John Peter Hernes, gruppeleder for Høyre, sier han har snakket med flere gruppeledere, både i og utenfor posisjon om Wedlers utspill.

John Peter Hernes

John Peter Hernes (H), ordførerkandidat.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Min opplevelse er ikke at Christian Wedler «bryter med Høyre», men på en høyst uvanlig måte blander seg inn i ansvar og oppgaver til hans kolleger i det politiske fagstyret som arbeider med å finne de best mulige løsningene i denne saken, sier Hernes.

Ap støtter Frp

Det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, har tidligere uttalt at de er mot flytting.

– Hvis det er opptil Arbeiderpartiet så blir Hanne Hjorteland ikke flyttet, sa Linda Susanne Krüger i et nyhetsinnslag på NRK.

Christian Wedler sier han nylig har vært og besøkt institusjonen der Hanne bor, og sett hvor bra hun har det.

– Hvis noen av de andre politikerne i formannskapet er usikre på om Hanne bør være der hun er, må de besøke henne én og én. Det er ingen mening i å utsette henne for den store risikoen det vil være å flytte henne, avslutter Frp-toppen.

Flere nyheter fra Rogaland