Hopp til innhold

«Lavterskeltilbud» får unge ut i jobb og skole

I Hå er tallet på ledige ungdommer redusert med nesten førti prosent på tre år. De unge som NAV ikke når, synes det er lettere å oppsøke et kommunalt hjelpetilbud med lav terskel.

Terje Njåtveit

De unge i Hå kan banke på hos Terje Mjåtveit når de er klare for en ny sjanse.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Når folk banker på hos meg, vinker jeg dem inn, og så setter vi oss ned i fred og ro og drøser, forteller Terje Mjåtveit i Hå kommune..

De unge vet at de kan banke på hos ham når de er klare for en ny sjanse. Han er ansatt av kommunen for å hjelpe dem som verken går på skole eller er i jobb.

Kommet skjevt ut

– Det er ungdommer som gjerne ikke har funnet seg til rette i skolesystemet. De kan ha kommet skjevt ut med rus. De har gjerne ikke hatt det greit i familiesituasjonen, forteller Mjåtveit.

I Norge står 40 000 unge utenfor jobb og skole. Hå kommune jobber tett både med NAV, oppfølgingstjenesten og lokale firmaer for å gi disse noe å «stå opp til».

Står friere utenfor NAV

– Vi får flere ungdommer ut i praksis, og i noen tilfeller tilbake på skolebenken. Noen ganger handler det om å modnes. Da er det viktig å få en ny sjanse, en arbeidsgiver som tror på deg, sier Øydis M.T. Standnes, leder for NAV i Hå.

I Hå er det en kraftig reduksjon i tallet på langtidsledige ungdommer. Mjåtveits prosjekt i kommunal regi har vart i tre år. I den samme perioden er ledigheten blant unge i kommunen redusert med 38 prosent.

Standnes tror ikke situasjonen hadde vært den samme om Terje Mjåtveit hadde vært ansatt i NAV.

– Vi ser at han fanger opp noen av de ungdommene som av ulike grunner ikke ville kommet til oss. Han er ingen byråkrat, slik som oss. Vi har et regelverk i forhold til det å betale ut penger, og til de rettighetene den enkelte ungdom har. Han kan jobbe litt friere, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland