«Isbjørner» aksjonerte mot boring i Karahavet

Greenpeace frykter en ny oljekatastrofe i Arktis, og miljøvernorganisasjonen aksjonerte i dag mot riggen som skal brukes i Karahavet i sommer.

Greenpeaceaksjon i Ølen

Greenpeace er svært kritiske til boring i Arktis. I dag aksjonerte miljøvernorganisasjonen mot riggen som nå ligger i Ølen i Rogaland, men som skal til Karahavet i sommer.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Greenpeace frykter en ny oljekatastrofe i Arktis, når ExxonMobil og Rosneft skal starte oljeboring i Karahavet i sommer. Derfor gikk de til aksjon mot riggen som skal brukes.

– Aksjonen gikk veldig bra. Vi fikk aktivister om bord på riggen, og vi fikk opp flere bannere, sier Erlend Tellnes, rådgiver i Greenpeace, til NRK.

Det er 25 år siden den amerikanske oljetankeren Exxon Valdez traff et rev og forliste utenfor kysten av Alaska i 1989. Rundt 42.000 tonn råolje lakk fra skipet, og ulykken regnes som en av de mest forurensende miljøkatastrofene forårsaket av mennesker.

Fem aktivister kom om bord på riggen

Den norske riggen West Alpha skal brukes i den planlagte boringen, ifølge Offshore.no. Oljeboringen skal skje i et tidligere urørt område, på oppdrag fra ExxonMobil.

– Vi vil unngå et nytt Exxon Valdez. Det hadde vært forferdelig. Det bør absolutt ikke bores i Arktis-området, og det er det vi ville oppnå med denne aksjonen, sier Tellnes.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Greenpeaceaksjon i Ølen

SE VIDEO: Greenpeace-aktivister aksjonerte i dag mot oljerigg i Ølen i Rogaland. Foto: Arne Gunnar Olsen

To av Greenpeace-medlemmene, som bordet riggen som befinner seg i Ølen i Rogaland, var kledd i isbjørndrakter. De andre var kledd i overlevingsdrakter.

Aksjonen varte fra klokken 08.00 til 10.00. Aktivistene ble frivillig eskortert fra riggen av politi og riggansatte.

Håper på svar fra ExxonMobil

Miljøvernorganisasjonen er svært kritiske til boringen, og mener oljevernberedskapen er for langt unna, og at boringen delvis vil foregå i Russlands arktiske nasjonalpark.

– Det er risikosport å bore etter olje i Arktis. Det er et område som er langt fra all hjelp, og det er her riggen skal. Det kan få fatale konsekvenser, sier Tellenes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Greenpeace aksjonerte i Ølen

– Aksjonen gikk veldig bra. Vi fikk aktivister om bord på riggen, og vi fikk opp flere bannere, sier Erlend Tellnes, rådgiver i Greenpeace, til NRK.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Den planlagte oljeboringen skal starte i Karahavet, øst for Novaja Semlja, i løpet av en treårsperiode, ifølge Russlands største oljeprodusent Rosneft.

Tellnes forteller at Greenpeace nå håper på et svar fra ExxonMobil.

Westcon som eier verftet i Ølen ønsker ikke å uttale seg.