Hopp til innhold

Gran Canaria vil ha norske bedrifter

Myndighetene på Gran Canaria ønsker å trekke til seg norske bedrifter. Høy levestandard, status som skatteparadis og nærheten til Afrika skal gjøre ferieøya lukrativ å drive fra.

Anfi del mar - Gran Canaria

IKKE BARE FERIEØY: Gran Canaria kan friste med lave bedriftskatter, europeisk levestandard og norsk skole når bedrifter fra Norge skal lokkes til å starte virksomhet på øya.

Foto: JUAN RAMON RODRIGUEZ SOSA/Flickr.com

Denne uken arrangerte Innovasjon Norge åpen dag ved kontorene i Stavanger. Til stede var blant annet Alejandro Cañeque Martinez, leder for Gran Canarias del av økonomisonen ZEC (Zona Especial Canaria). Prosjektet, som ble startet av EU i år 2000, gir store skattefordeler for bedrifter på Kanariøyene.

– Fra Las Palmas, som ligger knappe 100 kilometer fra Afrikas kyst, foregår det daglig handel med afrikanske virksomheter. Vi ønsker å bosette norske bedrifter og bedriftsledere på Gran Canaria, der de kan forvente europeisk levestandard og kun fire prosent bedriftsskatt. I tillegg finnes det skattefordeler for innflyttere, sier Martinez.

– En stor del av Gran Canaria

Cañeque Martinez ønsker nå at Gran Canaria skal bli base for Afrikas «industri-vikinger».

ZEC Gran Canaria Alejandro Martinez

BYR PÅ SEG SELV: Alejandro Cañeque Martinez (t.v.) er i Norge for å tilby myndighetsrepresentant Javier Perez (t.h.) som arbeidskraft for norske bedrifter som vil starte base på Gran Canaria. Perez skal være i Norge i ett år for å jobbe mot disse bedriftene.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– For 1000 år siden reiste vikingene fra Norden mot Kanariøyene. Nordmenn har vært en del av disse øyene i større grad enn de fleste er klare over. Vi tilbyr daglige flyruter til Norge samt de viktigste delene av den afrikansk-baserte industrien. I tillegg har vi europeiske standarder på infrastruktur og teknologiske nivåer. Det er enklere å drive fra Gran Canaria enn fra en liten landsby i Afrika, sier Martinez.

Innovasjon Norge ønsker på sin side å hjelpe Gran Canarias myndigheter med å finne passende norske bedrifter til drift på øya.

– Dette er ikke et Innovasjon Norge-prosjekt, men vi bistår Alejandro Martinez og hans stab med å stake ut kursen videre for prosjektet i Norge, sier direktør ved Innovasjon Norges kontor i Rogaland, Marit Karlsen Brandal.

Spennende muligheter

Som base for aktivitet på Kanariøyene og i Vest-Afrika vil prosjektet tilby mange muligheter for norske bedrifter, mener Erlend Jordal som er informasjonssjef for næringspolitikk i Norsk olje og gass.

– Det kan være strategiske fordeler her, særlig tanke på Spania og Vest-Afrika, sier Jordal. Han poengterer også at leting etter olje og gass i kanariøy-området kan være med på å trekke norske øyne mot ZEC.

Erlend Jordal

SER FORDELENE: Erlend Jordal hos Norsk olje og gass tror flere norske selskaper kan finne det nyttig å starte baser på Gran Canaria i fremtiden.

Foto: Høyre

– Tradisjonelt har vi vært opptatt av å se utover her i Norge. Når det blir avklart om det vil foretas leting etter olje og gass i området tror jeg det vil interessere mange norske selskaper, sier han.