Glade folk og god mat på Gladmat

Samtidig som Gladmaten kom sola, folket og stemningen.

– I dag og i går har vi hatt så flott vær. Det er litt vind, men hvis det ikke blir mer av dette så går det bra. Det har gått helt flott her disse to dagene, sier Hans Dahl Ørstavik.

Han er teknisk ansvarlig for Gladmat-festivalen. Han forteller om et utrolig antall besøkende.

– I går var det omtrent 50.000 i byen. Det er lenge siden vi har hatt såpass trøkk på en onsdags åpningsdag. Det var tettpakka, sier han.

Ørstavik forteller at det i dag er omtrent 6000 cruiseturister i Vågen, i tillegg til Stavangerfolk og tilreisende.

Parkeringsproblemer

Antallet besøkende gjør det svært vanskelig for dem som ikke reiser kollektivt til matfestivalen.

– Det er et problem å få parkert her nå. Til og med jernbanelokket er fullt, sier Ørstavik.

– Tipset mitt er å parkere ved Stavanger Forum, og ta en buss til sentrum, sier han.

Kun skrubbsår og gnagsår

Det er flere førstehjelpsboder langs Gladmatløypa. I den ene, som betjenes av Roverspeiderne, står Anders Sørhus.

– Det er ikke så mange som skader seg på Gladmat. Noen har kommet innom med skrubbsår, hodepine og gnagsår, sier Sørhus.

Han har et klart råd til alle som besøker festivalen.

– Drikk nok vann og ha på solbriller, sier Sørhus.

Årets salmachef er kåret

Jan Ivar Nykvist

Jan Ivar Nykvist fra Langhus er årets Salma Chef.

Foto: Pressefoto

Jan Ivar Nykvist (30) fra Langhus ble i dag kåret til årets Salma Chef på Gladmat i Stavanger!

Nykvist sjarmerte jurymedlemmene med persille og trøfler, og vant med det en reise for to til mathovedstaden Lyon i Frankrike.

– Jeg vant fordi jeg ikke var overambisiøs, og satset på rene og enkle smaker, sier den glade vinneren, Jan Ivar Nykvist.

Juryleder Eyvind Hellstrøm bekrefter inntrykket.

– Nykvist var best fordi han hadde best smak og tekstur på Salmaretten sin. Dessuten var det god balanse i retten, påpeker Hellstrøm.

Over hundre oppskrifter

Under finalen i Stavanger som samlet flere hundre tilskuere var det en spesielt lett og morsom tone mellom landets to mest profilerte matpersonligheter, Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm i dommerpanelet.

De tre andre finalistene var Rasmus Hundvebakke (15) fra Førde, Ingunn Rekstad (37) fra Orkanger og Bjørn Bye (40) fra Oslo.

Over 100 oppskrifter kom inn til konkurransen.

Juryen bestod i tillegg av toppkokken Ørjan Johannessen fra Austevoll som er Norges kandidat til Bocuse d’Or og Salmasjef Trym Eidem Gundersen.