Hopp til innhold

Elevene krysser farlig firefeltsvei etter undergangen ble stengt

Elevene på Kannik skole går ikke en ekstra omvei når undergangen ved Madlaveien er stengt. En gangbro er på vei, men før den er på plass blir trolig nok en undergang stengt.

Ryfastutbyggingen gjør skoleveien usikker for Kannik-elever i Stavanger. De må krysse den trafikkfarlige Madlaveien, fordi undergangen er stengt på grunn av tunnell-arbeid.

VIDEO: Ryfastutbyggingen gjør skoleveien usikker for Kannik-elever i Stavanger. De må krysse den trafikkfarlige Madlaveien, fordi undergangen er stengt på grunn av tunnelarbeid. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

– Elever har fortalt at når de møter en stengt undergang krysser de veien over, sier Rune Danielsen, som sitter i FAU og Driftsstyret ved Kannik skole.

Dette til tross for at det ikke er langt til nærmeste fotgjengerovergang.

I går morges ble ei 12 år gammel jente som går i 8. klasse på Kannik påkjørt på vei til skolen. Hun ble sendt til sykehus med ambulanse, men fikk ikke store skader.

Har stengt undergangen før gangbroa er på plass

En av to underganger i Stavanger-enden av motorveien ved Madlaveien er nå stengt på grunn av Ryfast-byggingen. Om to-tre uker stenger den andre. Veien gjennom undergangene er skolevei for mange av elevene på Våland barneskole og Kannik ungdomsskole i Stavanger.

I juni ble FAU på Kannik lovet en gangbro over Madlaveien slik at elevene skulle slippe å ta store omveier på vei til skolen. De skrev om «fantastisk gode nyheter» på sine hjemmesider. Nå har vegvesenet stengt den ene undergangen selv om gangbroen ikke er på plass.

I går var FAU samlet igjen.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte hva som hadde skjedd i går. Foreldrene jeg snakket med i går var bekymret, sier FAU-leder Tirill Håvardsholm.

– I dag har skolen informert elvene om at undergangen er stengt, og at de må benytte de lysregulerte overgangene, legger hun til.

Gangbro over madlaveien

Denne gangbroen venter de myke trafikantene over Madlaveien på.

Foto: Statens vegvesen

– Dypt bekymret

– Vi er dypt bekymret for at elevene tar den letteste veien og krysser der det er betydelig trafikkfare. Når undergangene stenger er vi redde for at elevene krysser veien der det er ikke er tenkt å krysse veien og dermed utsetter seg for fare, sier Danielsen.

Det er fremdeles uklart når gangbroen over Madlaveien er på plass.

– Vi vet ikke når gangbroen kommer. Vi har fått beskjed om at prosessen er forsinket, og ikke fått noen dato for når den er klar. Det er bekymringsfullt. Jeg hadde nesten sett for meg at de ikke ville stenge undergangene før den er klar, sier han.

– Barn tar den korteste veien til skolen

Våland skole ligger på den andre siden av Madlaveien og har mange elever som krysser den samme veien. Rektor Eli Ryssdal har tidligere advart om at det kan oppstå farlige situasjoner på skoleveien gjennom Ryfast-anleggsområdet.

Eli Ryssdal

Rektor ved Våland skole, Eli Ryssdal.

Foto: NRK

– Det var ikke helt uventet. Vi ser at de sikringstiltakene vi har ment må på plass ikke er på plass, sier rektoren.

– Dette er farlig. De vil at elevene skal bruke andre veier, men vi vet at barn tar den korteste veien til skoen. Jeg er redd de kommer til å bruke Madlaveien som trasé til skolen, sier Ryssdal.

Hun reagerer også på at undergangen ble stengt før brua er på plass.

– Jeg er litt forbundet over at de stenger undergangene før den er på plass. Jeg vil ha hjertet i halsen fremover. Vi har jo stadig mørkere morgener, og det er mange syklister og unger.

Vakter viser trygg vei

Ryfast-byggingen består av omfattende konstruksjoner i flere plan i krysset mellom Motorveien og Madlaveien.

Gunnar Eiterjord

Vegvesenets prosjektleder for Ryfast, Gunnar Eiterjord.

Foto: Anders Fehn / NRK

– For å gjøre det må vi stenge undergangene. Den ene undergangen under motorveien mot Mosvannsskogen er allerede stengt, og i uke 46 stenges også den andre undergangen. Det betyr at de myke trafikantene må finne andre ruter, sier prosjektleder for Ryfast, Gunnar Eiterjord.

For å gjøre overgangen lettere har vegvesenet informert i området.

– Vi har delt ut informasjon i postkassene til de som er berørt, hengt opp plakater, informert skolene og stiller med vakter i morgenrushet for å vise alle riktig vei, sier Eiterjord.

Gangbroen kan være på plass om en måned

Han synes det er veldig synd at ei 12 år gammel jente ble påkjørt da hun krysset den farlige veien.

– Jeg vil be foreldrene ta en runde med barna sine om å velge de sikre alternativene som finnes. Enten det alternative gangfeltet, eller undergangen som enda er åpen, sier Eiterjord.

Dette er mens elevene venter på gangbroen over Madlaveien, som kommer.

– Nå er gangbroen under detaljprosjektering. Vi har akkurat fått byggegodkjenning av kommunen. Så trengs litt bestilling og montering. Vi håper at den kan være på plass innen en måned, sier han.