– Nå fileterer jeg kveite, det er forretten vår, sier Silje Ramberg Sørvik.
Med stødig hånd skiller hun skinnet fra kjøttet på kveiten. Kokkelærlingen fra Karmøy finpusser detaljene før det braker løs i Stavanger i morgen.
– Den skal melkeporsjeres og inn i ovnen med hvitløk, forklarer hun videre.
- LES OGSÅ: Han sikret Norge gull i kokke-VM
I morgen starter semifinalene i kokkelærlingenes norgesmesterskap i Stavanger. Sammen med Anne-Lene Haaland skal Ramberg Sørvik kjempe for seier, som et av tre lag fra Rogaland.
På 3,5 time skal de lage en forrett og en hovedrett verdig en finaleplass i mesterskapet.
Kun seks finalelag
Duoen er kokkelærlinger på andre året, og vant den lokale finalen i fjor høst. Nå går 19-åringene for gull.
– Målet er å vinne, eller gå så langt som mulig. Vi har øvd mange ganger nå, og vi er klare for konkurranse, sier Ramberg Sørvik.
Etter semifinalene går kun seks av 22 lag videre til finalen.
– Jeg gleder meg, det blir spennende. Jeg er jo litt urolig, men tror det skal gå vint. Jeg har jo Silje med på laget, sier Anne-Lene Haaland.
Erfarne læremestere
Med seg i forberedelsene har jentene Tore Stalsberg, kjøkkensjef ved Scandic Maritim Hotell, og Geir Rasmussen, leder for Kokkenes mesterlaug, Haugalandet. De erfarne kokkene kommer med verdifulle råd til lærlingene.
– Det du ikke har gjort på forhånd, greier du ikke på finaledagen. Det er veldig viktig å holde seg til planen, sier Rasmussen.
Dersom jentene kommer seg til finalen, utvides tiden til 4,5 timer, og også en dessert skal trylles frem fra råvarene. Haaland har klokketro på at isen, laget med kesam og vanilje, vil slå an hos dommerne.
– Så hvis det er jevnt etter hovedretten, så er det isen som skal sikre dere seieren?
– Ja, og det vil jeg tro at den gjør, for den er så god, sier Haaland.