NRK Meny
Normal

Går for seier i kokke-NM for lærlinger

To kokkelærlinger fra Karmøy går for gull når semifinalen i kokke-NM for lærlinger går av stabelen til helgen.

To kokkelærlinger fra Karmøy går for gull når de i morgen tidlig går løs på semifinalen i kokke-NM. 
Tre lag fra Rogaland deltar i NM som arrangeres i Stavanger, der bare seks lag går til finalen.

19-åringene Silje Ramberg Sørvik og Anne-Lene Haaland går for gull når Norges beste kokkelærlinger skal kåres til helgen. Foto: Svein Morten Hagen/NRK

Silje Ramberg Sørvik

Silje Ramberg Sørvik har finpusset teknikken, og er klar for kokkelærlingenes norgesmesterskap.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

– Nå fileterer jeg kveite, det er forretten vår, sier Silje Ramberg Sørvik.

Med stødig hånd skiller hun skinnet fra kjøttet på kveiten. Kokkelærlingen fra Karmøy finpusser detaljene før det braker løs i Stavanger i morgen.

– Den skal melkeporsjeres og inn i ovnen med hvitløk, forklarer hun videre.

I morgen starter semifinalene i kokkelærlingenes norgesmesterskap i Stavanger. Sammen med Anne-Lene Haaland skal Ramberg Sørvik kjempe for seier, som et av tre lag fra Rogaland.

På 3,5 time skal de lage en forrett og en hovedrett verdig en finaleplass i mesterskapet.

Kun seks finalelag

Anne-Lene Haaland

Kokkelærling Anne-Lene Haaland fra Karmøy tør håpe på seier under helgens NM for kokkelærlinger.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Duoen er kokkelærlinger på andre året, og vant den lokale finalen i fjor høst. Nå går 19-åringene for gull.

– Målet er å vinne, eller gå så langt som mulig. Vi har øvd mange ganger nå, og vi er klare for konkurranse, sier Ramberg Sørvik.

Etter semifinalene går kun seks av 22 lag videre til finalen.

– Jeg gleder meg, det blir spennende. Jeg er jo litt urolig, men tror det skal gå vint. Jeg har jo Silje med på laget, sier Anne-Lene Haaland.

Erfarne læremestere

Geir Rasmussen

Geir Rasmussen, leder for Kokkenes mesterlaug på Haugalandet er blant Karmøy-jentenes læremestre.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Med seg i forberedelsene har jentene Tore Stalsberg, kjøkkensjef ved Scandic Maritim Hotell, og Geir Rasmussen, leder for Kokkenes mesterlaug, Haugalandet. De erfarne kokkene kommer med verdifulle råd til lærlingene.

– Det du ikke har gjort på forhånd, greier du ikke på finaledagen. Det er veldig viktig å holde seg til planen, sier Rasmussen.

Dersom jentene kommer seg til finalen, utvides tiden til 4,5 timer, og også en dessert skal trylles frem fra råvarene. Haaland har klokketro på at isen, laget med kesam og vanilje, vil slå an hos dommerne.

– Så hvis det er jevnt etter hovedretten, så er det isen som skal sikre dere seieren?

– Ja, og det vil jeg tro at den gjør, for den er så god, sier Haaland.