Hopp til innhold

I denne byen er hotellene så fulle at gjestene skal sove her

Ingen byer hadde så fulle hoteller som Haugesund de tre første ukene i juli. Og snart går to festivaler av stabelen. Da må festivallederne legge hodene i bløt.

MS Sunnhordland 2016

I 2016, da dette bildet blei tatt, kom HSD-båten MS «Sunnhordland» tilbake til Leirvik på Stord for første gang siden 1974. Lokale entusiaster hadde da kjøpt båten og pussa den opp til fordums glans. Båten er leid av Filmfestivalen i Haugesund for å huse festivaldeltakere i august.

Foto: Kjell Bua

– Det blir en liten utfordring for oss, så vi oppfordrer folk i byen til å legge ut leilighetene sine til leie på nett, sier Nina Samdal, administrativ leder i Filmfestivalen.

I fjor sommer var det så få gjester på norske hoteller at ansatte blei permittert. I sommer har det derimot tatt seg litt opp, sjøl om det ennå ikke like fullt som det var før pandemien.

Likevel: Sjøl om det er svært få utenlandske turister i Norge denne sommeren, er det enkelte steder nesten helt fullt. Som i Haugesund.

De tre første ukene i juli var nesten 90 prosent av hotellkapasiteten brukt, ifølge tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeida (se diagram). Og i august skal det arrangeres to festivaler i byen.

Musikkfestivalen Sildajazzen arrangeres 11.–15. august, mens Den norske filmfestivalen i Haugesund, hvor blant annet Amanda-prisene deles ut, skjer 21.–27. august.

Har leid båt

Så både Filmfestivalen-sjef Samdal og sjefen for musikkfestivalen Sildajazzen, Andreas Meland, lurer på hvordan de skal få plass til tilreisende festivalgjester.

Nina Samdal i Filmfestivalen og Andreas Mæland i Sildajazzen

Nina Samdal i Filmfestivalen og Andreas Meland i Sildajazzen ser på Samdals mobil etter hva som finnes av ledige boliger som kan erstatte hotellrom.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Festivalen har vokst i omfang på ganske kort tid. En stund var det vanskelig å spå hvor stor Sildajazzen ville bli, men nå blir det en stor festival. Jeg sitter med samme kabal som henne, sier han.

I tillegg til å oppfordre byens innbyggere til å leie ut sine ledige bosteder, har Filmfestivalen-sjefen sørga for overnatting på en litt utradisjonell måte.

– Vi har booka MS «Sunnhordland», så en god gjeng skal bo på båt. Den skal ligge i sjøen utenfor et av byens hoteller, sier hun.

– En liten bismak

Enkelte festivalgjester skal også bo til havs på en annen måte – gjennom overnatting på øyene Utsira og Røvær. Festivalsjefen har også gått til det skritt å reservere rom på flyplasshotellet, som ligger over ei mil unna byen.

– Puslespillet skal gå opp til slutt, forsikrer Nina Samdal.

Geir Olsen, fungerende hotellsjef ved Clarion Collection Amanda i Haugesund.

Geir Olsen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Fungerende hotellsjef ved Clarion Collection Amanda i Haugesund, Geir Olsen, får stadig inn bestillinger. I sommer har hotellet nærmest vært fullt.

– Det er utrolig kjekt når det kommer masse folk til Haugesund, men det er en liten bismak på det når en må så langt ut i markedet for å få tak i overnatting, sier han.

Nordsjøhallen på Aibel i Haugesund

Det er for tida mer enn 2000 personer som jobber ved Aibel i Haugesund.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

I Haugesund ligger dessuten verftet Aibel, en bedrift med 1700 ansatte og for tida 500 innleide arbeidere.

– En ting er selvfølgelig trafikken inn mot Aibel med deres underleverandører, sier Olsen.

Antall innleide har variert under pandemien. De innleide har enten bodd på egen innkvartering som er tilknytta verftet eller på hoteller i området.

En grunn til de fulle hotellromma i byen er naturlig nok også dette.