Hopp til innhold

Frykter ny bomring vil føre til sykepleierflukt

Mange sykehusansatte som bruker bilen til jobb, får en langt dyrere kjøretur når bomavgiftene skrus i været fra 2017. Norsk Sykepleierforbund frykter at verdifull spisskompetanse forsvinner fra Stavanger Universitetssjukehus.

SUS Våland bygninger Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger

Dette vil være en langt mindre attraktiv arbeidsplass når den nye bomringen kommer, ifølge Norsk Sykepleierforbund.

Foto: Svein Lunde / Helse Stavanger

– Helse Stavanger har allerede et rekrutteringsproblem, spesielt på sykepleiere med spesialkompetanse. Den nye bompengepakken kan være den siste dråpen til å velge en jobb nærmere hjemmet, som gir færre bomutgifter, sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland, Nina Horpestad.

Nina Horpestad

FRYKTER FLUKT: Nina Horpestad er fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Hun forteller at selv om mange sykepleiere verdsetter sykehusets faglige miljø, spiller økonomi inn i valg av arbeidssted. I løpet av de siste årene har mange sykepleiere valgt å bytte jobb – til helsetjenesten i kommunene.

– Sykehuset har valgt en strategi av å ikke bruke lønn som virkemiddel, men det har kommunene gjort. Det er i utgangspunktet lønnsforskjeller, men ved de nye bomutgiftene kan forskjellen i lønn være på opptil 90.000 for enkelte sykepleiere, sier hun.

Den nye bompengepakken kan være den siste dråpen til å velge en jobb nærmere hjemmet, som gir færre bomutgifter...

Nina Horpestad

Det jobber opp mot 2000 sykepleiere ved Stavanger universitetssjukehus. En fjerdedel har spesialkompetanse innen for eksempel anestesi-, intensiv- eller operasjonssykepleie.

I rushtiden mellom klokken 07 og 09 på morgenen, og mellom 15 og 17 på ettermiddagen, må lette kjøretøy betale 40 kroner per passering. Utenfor rushtiden vil det koste 20 kroner per passering. Rådmannens opprinnelige forslag var 45 kroner per passering for personbiler.

Bilister med bombrikke får 10 prosent rabatt per plassering, og de vil også kun betale for en passering i timen. Det er enveis innkreving i alle bomstasjoner.

Ny bomring på Jæren

Slik vil fylkespolitikerne ringe inn de tett befolkede områdene på Nord-Jæren med bomstasjoner. Trykk på bildet for å forstørre kartet.

Foto: Statens vegvesen

Bomavgifter kan føre til jobbytter

Like i nabolaget ligger Bergåstjern sykehjem. I likhet med sykehuset blir også sykehjemmet nå liggende innenfor en av de nye bomringene.

Avdelingsleder ved sykehjemmet, Kari Sagvåg, tror flere bomringer og en rushtidsavgift på 40 kroner per passering kan føre til forflytninger blant sykepleierne i regionen.

– Det kan jo være at en del vil overveie om de heller vil begynne å jobbe i den kommunen de bor i, sier hun.

Mange av sykehjemmets ansatte bor like i nærheten, og innenfor bommene som kommer på plass til 2017. En del av dem som bor utenfor bruker allerede i dag kollektivtilbud.

– Likevel, vi har noen ansatte som bor i andre kommuner. De vil nå få større utgifter, og vil kanskje vurdere om de heller ønsker å jobbe i hjemkommunen, sier hun.

Sagvåg tror avgifter på opptil 20.000 kroner i året spiller inn på økonomien for lavtlønte yrkesgrupper.

– Ja, det vil ha mye å si. Vi er jo ikke så godt lønna i utgangspunktet. En slik sum er et betydelig innbodd i økonomien vår, forteller avdelingssykepleieren.

Kari Sagvåg

LAVE LØNNINGER: Avdelingsleder ved Bergåstjern sykehjem, Kari Sagvåg, mener økte utgifter på 20.000 kroner betyr mye for arbeidere i lavtlønte yrkesgrupper.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Lykkelig over gåavstand til jobben

To av de ansatte ved Bergåstjern sykehjem er godt fornøyd med at de slipper å forholde seg til de økte bomutgiftene – i jobbsammenheng.

– Vi er jo heldige som har arbeidsplassen var like i nærheten, sier Torill Halvorsen.

– Jeg bor fem gater nedenfor her, så jeg kan bare gå til jobb. Det sparer jeg mye penger på. Det syns jeg er herlig, sier Liss Taksdal.

– Når jeg tenker på dem som ikke har det slik, for eksempel småbarnsfamilier som er nødt å kjøre, så blir det jo mye mer penger for dem, legger hun til.

– Jeg syns det er dårlig gjort av politikerne, jeg. Skikkelig dårlig gjort, sier Liss Taksdal.