NRK Meny
Normal

Frykter at unge funksjonshemmede havner på gamlehjem

40 foreldre i Eigersund frykter at deres utviklingshemmede barn skal bli plassert på institusjon med eldre pleietrengende. I går stilte de politikerne til veggs.

medlemsmøte i NFU Egersund

Medlemmene i Norsk forbund for utviklingshemmede i Egersund konfrontrerte kommunepolitikerne i går.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Valglogo

Det er stor mangel på boliger for funksjonshemmede med store hjelpebehov i Eigersund kommune. I tillegg har omsorgstjenesten blitt lagt om som følge av samhandlingsreformen. Det har resultert i flere pleietrengende per helsearbeider.

Tom Rune Sleveland

Tom Rune Sleveland, lokallagsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg er bekymret. Den økonomiske situasjonen til kommunen viser at det ikke er tegn til bedring, sier Tom Rune Sleveland, lokallagsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede i Egersund.

Møtte politikerne

I går kveld møtte politikerne i Eigersund medlemmene i lokallaget av norsk forbund for utviklingshemmede for å svare på hvordan de i neste periode, etter valget har tenkt å håndtere omsorgstjenesten og boligmangelen.

Odd Stangeland

Odd Stangeland (Ap).

Foto: Eigersund Ap

– Denne gruppen skal prioriteres. Slik er det bare. Det har Eigersund gjort i mange år, og det skal vi fortsette med, sier Odd Stangeland, Aps ordførerkandidat i kommunen.

Altså ikke grunn til bekymring, ifølge han. Men det trengs mer for å overbevise Sleveland.

– Jeg forstår hvorfor han sier det. Vi vet jo hva som skjer om ei ukes tid. Disse utsagnene kommer hvert fjerde år, så det betyr ikke så mye. Vi vil se resultater, så bekymrer vi oss til resultatene viser at det ikke er grunn til det, sier han.

Foreldre kjøper egen bolig

Gruppeleder for Høyre i byen kommer med det samme løftet.

Arne Stapnes

Arne Stapnes (H).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi skal gjøre alt vi kan for å få dette til. Vi vet at en del prøver å få til noe privat. Problemet med det har vært å finne tomter som er nære nok sentrum, sier Arne Stapnes i Høyre.

Mangelen på boliger til de med store hjelpebehov har gjort at flere av foreldrene har følt seg presset til å kjøpe egne boliger til sine barn.

– Det gjøres for lite for å skaffe boliger til denne gruppen. Derfor føler foreldrene seg presset til å måtte ta saken i egne hender. De vil ikke risikere å bli utslitt og måtte overlate sønnen og dattera til kommunen der de kan havne i en omsorgsbolig, sier Sleveland.

Peker på eiendomsskatten

Kristelig folkeparti mener en økt eiendomsskatt kan gi handlingsrom til å komme raskt i gang med utbygging av boliger og styrking av omsorgstjenesten.

Alf Tore Sæstad

Alf Tore Sæstad (KrF).

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi har tidligere vært villige til å bruke øke eiendomsskatten hvis vi får inn for lite penger. Det viktigste er at de som trenger det får god hjelp, så må vi være villige til å betale mer inn i felleskassen, sier førstekandidat Alf Tore Sæstad i KrF.

Tom Rune Sleveland sitter igjen med inntrykk av at det er langt fra hva politikere lover rett før et valg, og til det som skjer med omsorgen for de svakeste, i det daglige.

– De har lovet å gjøre mye, men det vil tiden vise. Vi er ikke trygge på at det ikke skjer heller, sier han.